Verenigingen

Een kloppend biomateriaal

KNCV | donderdag 4 juni 2020

Dan Jing Wu is promovendus aan de TU Eindhoven en doet onderzoek naar het 3D-printen van organen. Ze vertelde voor Eye-openers over hoe je een hart print.

Hoe moet je een 3D-geprint hart voor je zien?

‘Het idee is dat je een kunstmatige structuur creëert waarin je hartcellen laat groeien. Als je een materiaal in de vorm van een hart zou printen en daarop cellen zou kweken, zou dat materiaal dan ook kloppen als een hart? Nee, een 3D-geprint object is stijf. Stap één is dus een materiaal ontwikkelen dat responsief is en kan reageren op bijvoorbeeld licht of warmte en zo kan gaan bewegen.

Zo heb ik op moleculair niveau een materiaal gemaakt dat oneindig vaak kan samentrekken. De volgende stap is het 3D-printen hiervan tot een groter object. Daar zijn we nu mee bezig. Als dat gelukt is, ga ik kijken of we cellen kunnen laten groeien in de structuur. De hartcellen moeten dan gaan samenwerken. Als elke cel in zijn eigen ritme gaat ‘kloppen’, werkt het niet. Met behulp van het kunstmatige materiaal dat zelf klopt, hoop ik de hartcellen te kunnen ‘trainen’ om tegelijk te kloppen.’

Waarvoor kun je het ‘kloppend biomateriaal’ nog meer gebruiken?

‘Het hart is nog maar een van de toepassingen. Het materiaal dat ik heb ontwikkeld, trekt bijvoorbeeld samen als je het verhit. Zo proberen we nu ook immuuncellen te ‘vangen’. Het materiaal trekt als een balletje samen om een individuele cel, zodat je die kunt isoleren van de andere cellen. Daarmee kunnen we immuunsystemen goed onderzoeken. Cellen worden altijd beïnvloed door hun omgeving. Op deze manier kunnen we bestuderen wat één cel doet.

En omdat je het materiaal van buitenaf kunt beïnvloeden, kun je op moleculair niveau een ‘factor aan/uit’ introduceren. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor medicijnafgifte: het materiaal omhult dan het medicijn. Door een externe stimulus komt het medicijn op het juiste moment of de juiste plek vrij in het lichaam.’

Wat is je kortetermijndoel? Wat wil je over twee jaar bereikt hebben?

‘Allereerst wil ik natuurlijk graag mijn proefschrift afronden! Het lijkt me fantastisch om zelf een groter object te kunnen 3D-printen en het op moleculair niveau precies te kunnen laten bewegen met behulp van die externe factoren. Dat kan een hart zijn, maar misschien ook wel een lopend robotje dat op moleculaire schaal wordt aangestuurd. Dat zou supergaaf zijn.’

Jenny Hasenack
Kijk op www.eye-openers.nl voor deze en andere video’s
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!