Verenigingen

Een nieuwe draai aan het periodiek systeem

Renée Moezelaar | woensdag 7 november 2018

De KNCV en EuChemS delen een alternatief periodiek systeem uit aan scholen.

In ieder scheikundelokaal op de middelbare school hangt er wel een aan de muur: een periodiek systeem. Het is dé basis van de scheikunde, en misschien wel het bekendste symbool voor iedereen die ooit iets met chemie heeft gedaan. Ter ere van het 150-jarige bestaan heeft IUPAC 2019 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Periodiek Systeem (IYPT2019).

Om dit jubileum te vieren, onthult EuChemS, de Euro­pese chemische vereniging, een alternatieve, moderne versie van het systeem. In dit systeem staan de negentig meest voorkomende elementen op aarde, in verhoudingen die aangeven hoeveel er nog van de stoffen aanwezig is. Je kunt bovendien ook zien welke dertig elementen je kunt terugvinden in je smartphone.

Kennismaken

De KNCV ondersteunt dit mooie initiatief door het nieuwe periodiek systeem te verspreiden onder Nederlandse scholen, in samenwerking met de VNCI en Stichting C3. Op 2 en 3 november stonden we onder meer op de Woudschoten Chemie Conferentie voor scheikundedocenten, waar we exemplaren van het periodiek systeem hebben uitgedeeld. We hopen dat we scholieren op deze manier op een andere, leuke manier kunnen laten kennismaken met chemie. En bovendien creëren we bewustzijn over het gebruik van zeldzame materialen. EuChemS hoopt dit systeem uiteindelijk te verspreiden over scholen in heel Europa, en in januari komt er zelfs een videospel rondom dit nieuwe systeem. 

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!