Verenigingen

Een stroom van computerchips

KNCV | vrijdag 21 september 2018

Op 2 november vindt in Eindhoven een symposium plaats over de ontwikkelingsgeschiedenis van computerchips. Organisatoren zijn de Sectie Historiek van de KVCV en de Chemie Historische Groep van de KNCV.

Computers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Waar we in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog mochten denken dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen met de informatietechnologie, trad in de jaren negentig een stroomversnelling op. Tot nu toe blijft deze groei explosief doorgaan en zijn er nog geen tekenen van afvlakking zichtbaar.

Als we in dit symposium willen terugkijken naar wat er zoal heeft plaatsgevonden, zullen we ons snel realiseren dat dit een onbegonnen opgave is binnen het tijdsbestek dat voor dit symposiumprogramma beschikbaar is. Een aantal gewaardeerde sprekers hebben wij bereid gevonden om enige aspecten van deze ontwikkeling van computerchips voor het voetlicht te brengen. De nadruk zal op de materiaalkundige aspecten komen te liggen, omdat die de sleutel zijn geweest voor het verder doordringen van de computer in de maatschappij in het algemeen en in ons persoonlijk leven in het bijzonder.

Wij zijn blij dat wij een breed programma kunnen aanbieden met bedrijfshistorische, algemene techniekhistorische en enige meer wetenschappelijk-technische presentaties.

Als doelgroep voor dit symposium hebben wij mensen op het oog met een interesse in de geschiedenis van de chemie, de fysica, de materiaalkunde en de assemblage van computers.

Programma

10.30 uur Ontvangst met koffie

10.55 uur Welkom/introductie door ochtendvoorzitter - Rob van Veen (CHG)

11.00 uur De productie en ontwikkeling van computerchips - Karel Haesevoets (Katholieke Universiteit Leuven)

11.30 uur Pouring a computer from a beaker: molecular electronics and chemists’ slippery stake in microelectronics - Cyrus C.M. Mody (Universiteit Maastricht)

12.00 uur Discussie

12.15 uur Lunch

13.25 uur Introductie door middagvoorzitter - Paul Balduck (Historiek)

13.30 uur Van de electronenbuis tot de neuromorfe computer - Hugo De Man (em. Katholieke Universiteit Leuven en imec)

14.00 uur Een heropleving van materiaalkunde: de baanbrekende introductie van atoomlaagdepositie en high-k diëlektrica in chipfabricage, 1997-2007 - Jorijn van Duijn (Universiteit Maastricht)

14.30 uur Implanteerbare electronica en de karakterisatie - David Schaubroeck (Universiteit Gent)

15.00 uur Chemische hobbels in chiplithografie, de technologie achter de ‘wet van Moore’ - René Raaijmakers (journalist, schrijver en ondernemer)

15.30-16.00 uur Discussie & drankje

Praktische informatie

Datum: vrijdag 2 november

Locatie: Hotel De Rooi Pannen, Kaakstraat 1, 5623 AD Eindhoven, Nederland

Inschrijving: online registratie via http://chg.kncv.nl

KVCV, KNCV en CHG-leden: € 30

Niet-leden: € 40

Studenten: € 10 

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!