Verenigingen

Een zoektocht naar structuur

KNCV | donderdag 4 juni 2020

Pof. dr. ir. Ilja Voets won in 2019 de Gouden Medaille voor haar interdisciplinaire onderzoek naar functionele materialen. Wat houdt haar onderzoek in en waar wordt het voor gebruikt?

Waar houd je je mee bezig?

‘In de breedste zin van het woord houd ik me bezig met zelf-assemblage. Dat is een proces waarbij chemische bouwstenen structuren vormen door de interacties die ze met elkaar hebben. Die structuren ontstaan van het moleculaire tot het macroscopische niveau. We zijn bijzonder geïnteresseerd in zelf-assemblageprocessen die hiërarchisch zijn. Dat zijn processen waarin structuren ontstaan op verschillende lengteschalen, zoals in weefsels in ons lichaam.

De extracellulaire matrix van bindweefsel bijvoorbeeld bevat verschillende soorten bindweefselvezels, zoals collageenvezels. Die zijn opgebouwd uit filamenten en subfilamenten, die op hun beurt weer bestaan uit bundels van om elkaar opgewonden strengen collageeneiwit. Om de eigenschappen van zo’n materiaal te doorgronden, is het belangrijk om de samenstelling en de structuur op al die lengteschalen te analyseren.

In onze groep onderzoeken we natuurlijke en synthetische materialen en combinaties daarvan. Ook werken we veel samen met collega’s die zich juist bezighouden met functies van materialen om zo de relatie tussen structuur en functie te ontrafelen.’

Wat motiveert jou zo in dit vakgebied?

‘Verwondering is de kern. Een onverwachte vondst, of een fundamentele, open vraag oplossen die ook maatschappelijk relevant is. Bijvoorbeeld omdat we met de opgedane fundamentele kennis een nieuwe technologie of nieuw materiaal kunnen ontwerpen of een bestaand materiaal of proces verduurzamen. Daarnaast is het leuk om dit samen met studenten en collega’s aan te pakken.’

Wat zijn mogelijke toepassingen?

‘De laatste tijd werken we meer aan biomedische toepassingen. Zo onderzoeken wij of je antivries-eiwitten kunt inzetten voor regeneratieve geneeskunde. Die eiwitten gaan vriesschade tegen en we willen ze gebruiken om de levensduur van weefsels en organen te verlengen. Ook zijn we bezig met nieuwe methodes om de microstructuur van levensmiddelen op te helderen, voor de ontwikkeling van nieuwe, duurzame producten en de vervanging van bestaande ingrediënten zonder verlies aan kwaliteit.’

Frank Sekeris

 

Het was de bedoeling dat Ilja Voets zou spreken op de Avond van de Chemie op 8 oktober aanstaande in het Parktheater in Eindhoven. In verband met de maatregelen rondom corona, is de Avond van de Chemie verplaatst naar 14 oktober 2021, zelfde locatie, waar Ilja meer zal vertellen over de antivries-eiwitten, het verdere onderzoek en hoe zelforganisatie daarin een grote rol speelt.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!