Verenigingen

Expertise gezocht voor scholieren

| donderdag 6 februari 2020

Dit schooljaar organiseert Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) voor de tweede keer Imagination at Work.

Binnen Imagination at Work werken scholieren, in het kader van hun profielwerkstuk, samen met onderzoekers aan actuele vraagstukken rondom duurzaamheid, gezondheid en klimaat.
Het programma geeft scholieren de kans mee te werken aan vraagstukken die belangrijk zijn voor hun eigen toekomst. René Dijkmans is senior manager Global Environment bij SABIC en werkt mee als expert: ‘Het begeleiden van middelbare scholieren bij hun (technisch) profielwerkstuk is verfrissend te noemen. De scholieren die meedoen, zijn zeer gemotiveerd om een mooie koppeling te maken tussen praktisch onderzoek, duurzaamheid en de uitdagingen waar we als wereld voor staan.’

Voorstellen en ideeën

Imagination at Work zorgt ook voor een kennismaking met het beroepenveld en stimuleert scholieren na te denken over wat ze willen worden, welke opleidingen daarbij passen en de keuzes die ze maken op de middelbare school.
Volgens Dijkmans biedt het ook verrijking aan de deelnemende experts: ‘Het werken met de scholieren haalt je even uit je comfort zone en laat je weer eens goed nadenken over de problemen waarmee je regelmatig worstelt. Zoals Einstein zei: ‘If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.’ Hoe leg je de complexe realiteit binnen je bedrijf, je producten en/of de doelen die je probeert te bereiken op een goede kernachtige manier simpel uit? De scholieren komen met interessante voorstellen en ideeën om gezamenlijk eens goed te bekijken en te onderzoeken. Het geeft je – als expert die al enige tijd meeloopt – een goed inzicht in de gedachtegang van de jonge generatie!’

Doe mee!

Experts kunnen zich tot 3 april aanmelden voor het nieuwe schooljaar. Waarom dat belangrijk is? Dijkmans: ‘Mensen met een goede technische achtergrond zijn de motor voor een gezonde economische balans waarbij chemie, life sciences en procestechnologie een rol spelen. Daarmee kunnen we bijdragen aan welvaart in Nederland, maar zeker ook een rol spelen in het oplossen van wereldwijde duurzaamheidsproblemen. Dat past ook prima in de agenda van Sabic. In de toekomst is er een significant tekort aan technici te verwachten. Met Imagination at Work kun je scholieren, die al affiniteit hebben met techniek, kennis laten maken met de dynamiek.’ Meer informatie vind je op imaginationatwork.nl.

Tip: Volg het Instagramaccount @c3chemie dat de Imagination-scholieren beheren en waar ze verslag doen van hun ervaringen in de wereld van chemie en life sciences.
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!