Verenigingen

Feringa bezoekt Bossche Chemische Kring

KNCV | vrijdag 15 maart 2019

De Bossche Chemische kring viert zijn jubileum met een lezing van de Nobelprijswinnaar.

Woensdag 15 januari was een speciale dag voor de Bossche Chemische Kring (BCK). Voor een avondlezing was Ben Feringa, Nobelprijs­winnaar in 2016, uitgenodigd. Er was veel animo voor deze lezing. Zo veel, dat ze moesten uitwijken naar een grotere locatie dan het Rode Kruis-gebouw waar de lezingen normaal gesproken plaatsvinden. Voor deze gelegenheid had het College van Bestuur van de Avans Hogeschool het Atrium van de locatie in Den Bosch ter beschikking gesteld. Daar­naast was deze bijeenkomst ook het startschot voor het 13de lustrumjaar.

Voordat Feringa met zijn lezing kon beginnen, was er eerst nog een verrassing voor een van de aanwezigen. BCK-voorzitter Tom Gribnau riep Wim van Oorschot, student aan de Avans Hogeschool, op het podium om zijn bachelorgetuigschrift in ontvangst te nemen. Wim was de honderdste student die sinds de start van de opleiding deze eer te beurt viel. Hij kreeg het getuigschrift uit handen van Ben Feringa.

Toekomst

Vervolgens was de beurt aan Ben Feringa. Allereerst vertelde hij wat hij zelf het mooiste vond om te doen: jonge mensen opleiden. Zij hebben de toekomst en zij zijn het die de ideeën van nu zullen moeten uitvoeren. In een klein uur gaf Feringa een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in zijn vakgebied. Van de eerste pogingen om schakelende moleculen te maken, zoals retinal in het oog, tot echt bewegende moleculen, zoals zijn beroemde fourwheeldrive.

Daarnaast bewandelde Feringa diverse zijpaden. Een mooi voorbeeld was het ontwerpen van medicijnen die je selectief kunt activeren met licht van de juiste golflengte. Als voorbeeld van optimaal recyclen noemde Feringa nanomotoren in het lichaam. Die zijn in staat om binnen een etmaal de helft van je lichaamsgewicht te vernieuwen. Ook het Internationaal Jaar van het Periodiek Systeem passeerde de revue. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Mendeleev de rangschikking voorstelde zoals we die nu nog steeds gebruiken. Hiermee hebben chemici een universele taal ter beschikking, een taal die geen grenzen kent.

Samenwerken

Feringa benadrukte dat we veel werk alleen succesvol kunnen uitvoeren door samen te werken met andere disciplines. Na een half uur vragen stellen bedankten de bezoekers de hoogleraar voor zijn lezing met een luid applaus. Ook Tom Gribnau werd bedankt voor zijn inspanningen bij het regelen van sprekers de afgelopen jaren. De avond werd afgesloten met een borrel.


Frans Koeman

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!