Verenigingen

Finalisten Golden Master Award

KNCV | vrijdag 21 juni 2019

Er zijn nog drie kandidaten die in aanmerking komen voor de Golden Master Award 2019, de prijs voor het beste universitaire afstudeeronderzoek. Op 3 oktober tijdens de Avond van de Chemie maken we de winnaar bekend.

Marloes Arts (links)

‘Ik wist dat mijn begeleider mijn verslag naar verschillende dingen had opgestuurd, maar ik had niet verwacht dat ik in de prijzen zou vallen’, vertelt Marloes Arts. Aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam heeft zij gekeken naar mobiliteitsklassen van het eiwit BRCA2, dat betrokken is bij DNA-reparatie. Mutaties in BRCA2 kunnen leiden tot een verhoogde kans op borstkanker.

Arts trainde een neuraal netwerk: aan de hand van tijdspaden kan de computer zelf de data in bepaalde klassen indelen. Met die methode zijn drie mobiliteitsklassen voor BRCA2 gevonden; snel diffuserend, langzaam diffuserend en immobiel. ‘Ik vind eiwitten erg interessant, hoe ze precies werken. Ook wilde ik graag wat meer programmeren, zo ben ik bij deze stage terechtgekomen.’ De ontwikkelde techniek kun je ook toepassen op meerdere soorten eiwitten en moleculen.

Indy du Fossé (midden)

‘Ik was erg verbaasd, ik wist niet eens dat ik genomineerd was’, reageert Indy du Fossé. Hij deed zijn afstudeeronderzoek aan de Technische Uni­versiteit Delft, waar hij inmiddels zijn werk voortzet als promovendus. ‘Ik heb gekeken naar het effect van elektronen­injecties in kwantumdots. Een kwantumdot is eigenlijk een halfgeleider van een paar nanometer groot met kwantummechanische effecten. De grootte van zo’n dot bepaalt de eigenschappen, waaronder kleur.’

Toepassingen liggen onder meer in leds of zonnecellen. ‘De combinatie van scheikunde en natuurkunde sprak me erg aan in dit project. Bovendien maakt het kwantummechanica, wat doorgaans een ongrijpbaar begrip is, best tastbaar. Die kwantummechanische structuur die ervoor zorgt dat iets rood of groen is, vond ik altijd leuk om te zien.’

Marie Brands (rechts)

‘Op oudejaarsdag vroeg mijn begeleider of ik mijn cv wilde opsturen, toen vermoedde ik wel dat ik hiervoor genomineerd was’, weet Marie Brands nog. Haar stage bij Avantium draaide om duurzame productie van mierenzuur uit substraten uit biomassa, zoals etheen­glycol, glycerol en glucose. ‘Door omzetting via elektro­lyse komt de reactiviteit uit stroom in plaats van harde reagens, dat is veel milieuvriendelijker. Wel was een nikkelgebaseerde katalysator nodig. Een deel van dit onderzoek is verwerkt in een octrooiaanvraag, dat vond ik erg gaaf.’

Na eerdere academische stages wilde Brands promoveren. ‘Maar ik was ook benieuwd naar het bedrijfsleven. Bij Avantium zag ik dat je met een PhD-titel interessantere posities kunt krijgen dan zonder PhD, dat bevestigde dat ik wilde promoveren.’ Dat doet ze inmiddels aan de Universiteit van Amsterdam.

Hanneke Reinders


Lees in de volgende editie over de drie kandidaten voor de KNCV Gouden Spatel, de prijs voor de beste hbo-scriptie.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!