Verenigingen

Finalisten Gouden Spatel

KNCV | dinsdag 13 augustus 2019

Nog drie kandidaten zijn in de race voor de Gouden Spatel 2019, de prijs voor de beste hbo-scriptie. Op 3 oktober tijdens de Avond van de Chemie presenteren we de winnaar.

Werner Tabak (links)

‘Ik vind de farma een mooie tak van de chemie, omdat je echt wat kunt bijdragen’, licht Werner Tabak de keuze voor zijn stage bij NTRC (Nether­lands Transitional Research Center) toe. In zijn onderzoek vanuit Avans Hogeschool ’s Hertogenbosch ging hij op zoek naar remmers voor arginase. Dit enzym bevordert in combinatie met immuuntherapie de behandeling van kanker. ‘Eerst hebben we de organische syntheseroute van een kandidaat-medicijn gereproduceerd en dat molecuul opgestuurd voor röntgenkristallografie. Met die data konden we kijken naar interacties in de active site. Vervolgens hebben we een aantal fragmenten bestudeerd, die mogelijk óók arginase remmen. Dit resulteerde in een puzzel waarmee we een nog beter medicijn kunnen maken.’ Inmiddels is Tabak bezig met een pre-master molecular chemistry in Nijmegen. ‘Het liefst wil ik daarna ook promoveren.’

Anouk Bosman (midden)

‘Lab-on-a-chip en biosensoren vind ik heel interessant en bij de Universiteit Twente besteden ze daar veel aandacht aan’, vertelt Anouk Bosman. Tijdens haar afstudeeronderzoek werkte ze aan realisatie van een draagbaar apparaatje dat detecteert of voldoende DNA-materiaal aanwezig is in een sample genomen op het plaats delict. Het gebeurt vaak op gevoel, maar toch zit in een grote bloedvlek niet altijd genoeg materiaal. Bovendien kan het NFI maar beperkte aantallen samples onderzoeken.’ Dat kan efficiënter. In het prototype van Bosman wordt DNA geamplificeerd en vervolgens gedetecteerd door fluorescentie, en dat allemaal in het klein. ‘Dat was best een gepruts soms. Bijzonder was om enkele experimenten in een cleanroom te doen. Onder andere door het speciale pak dat je aan moet was dat heel anders dan een normaal lab.’

Kielen Zuurbier (rechts)

‘Toen ik een stage zocht, wilde ik graag naar de VS’, vertelt de half-Amerikaanse Kielen Zuurbier. ‘Daar heb ik een nieuw induceerbaar systeem voor genexpressie ontwikkeld. Vaak gebruik je lichtinductie, maar dat is erg invasief of soms zelfs onmogelijk in muismodellen. Daarom hebben wij luciferase toegevoegd, zodat een chemisch substraat de genen induceert en het systeem flexibeler en niet-invasief is. Daardoor wordt het mogelijk toepasbaar in mensen en kan het helpen bij de gevolgen van een beroerte. Maar het kost nog veel werk voordat we daar zijn. Ons onderzoeksgebied is toevallig beroertes, maar het systeem is in principe breder inzetbaar.’ Inmiddels volgt Zuurbier een graduate school bij dezelfde universiteit in Texas. ‘Ik zou graag in de academische wereld blijven, mijn uiteindelijke droom is om een eigen lab te hebben.’

Hanneke Reinders

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!