Verenigingen

Finalisten Gouden Spatel

KNCV | donderdag 25 juni 2020

Nog drie kandidaten zijn in de race voor de KNCV Gouden Spatel 2020, de prijs voor de beste hbo-scriptie. Op 8 oktober tijdens een digitaal evenement presenteren we de winnaar.

Inge van den Boogaert, Fontys Hogeschool

Inge van den Boogaert heeft bij Wetsus in Leeuwarden gewerkt aan een duurzame batterij die werkt op zeewater. ‘Met energie, bijvoorbeeld opgewekt door zonnepanelen, splits je het water in een zuur en een base. Op het moment dat je die weer bij elkaar brengt, komt de energie vrij.’ Het nut zit er vooral in dat je (groene) energie zo lokaal kunt opslaan, in plaats van dat het heen en weer gaat naar energiecentrales, waarbij een deel door transport verloren gaat. ‘Ik heb onder meer getest of je de ionische kortsluiting in de bestaande batterij kunt voorkomen door de flow van de redoxvloeistof sterk aan te passen. Hierbij heb ik alle ruimte gekregen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zoals het volledig 3D-ontwerpen van de batterijcel.’


Felicia Joy van der Flier, Hogeschool Utrecht

Vanuit het Duitse Göttingen vertelt Felicia Joy van der Flier over haar onderzoek. ‘Ik heb gekeken naar een mogelijke behandeling voor katatonie, een neurologische aandoening.’ In haar onderzoek met muizen ging ze microglia, imuuncellen in de hersenen, als het ware resetten met een specifieke inhibitor. Dit remt de chronische ontsteking in de hersenen die het ziektebeeld veroorzaakt. ‘Door te kijken naar het effect op het gedrag van de muizen, kun je eventuele bijwerkingen opmerken.’ Felicia kijkt heel positief terug op haar stage bij het Max Planck Institute of Experimental Medicine. ‘Ik had echt mijn eigen cohort aan muizen, en van begin tot eind heb ik zelfstandig aan alles gewerkt. Dat was best pittig, maar absoluut leerzaam. Ook heb ik meegeholpen aan een publicatie, wat een hele ervaring was.’


Bo Soolsma, Saxion Hogeschool

Voor haar stage bij Sasol in Enschede heeft Bo Soolsma de hydrodynamica van een slurry bubble column-reactor onderzocht. ‘Bij het Fischer-Tropsch-proces in die kolom wordt koolwaterstof geproduceerd uit synthesegas. Dit exotherme proces vindt plaats onder hoge druk, maar het effect van die druk op de warmteoverdracht was niet goed bekend.’ Hiervoor heeft Bo experimenten uitgevoerd en modellen opgesteld die nieuwe inzichten gaven. ‘In een pilotkolom van zo’n 4,5 meter hoog heb ik gekeken naar de beweging en de warmteoverdracht van het gas, de vloeistof en de vaste deeltjes.’ De voornaamste eindproducten van het bedrijf zijn waxen, die je kunt verwerken tot bijvoorbeeld inkt of coatings. ‘Heel waardevol was de uitgebreide praktische ervaring in combinatie met veel verdiepende theorie vanuit collega’s.’

Hanneke Reinders
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!