Verenigingen

Finalisten Gouden Spatel bekend

Renée Moezelaar | vrijdag 29 juni 2018

Nog drie afgestudeerde hbo-studenten zijn in de race voor de Gouden Spatel 2017! Tijdens de Avond van de Chemie op 9 oktober onthullen we wie ervandoor gaat met de prijs voor de beste afstudeerscriptie op het hbo.

Pascalle van Eijck (24, links op de foto)

‘Ik heb er hard voor gewerkt, maar toch kwam het onverwacht’, zegt Pascalle van Eijck, inmiddels afgestudeerd aan de Zuyd Hogeschool. Het verslag beschrijft haar onderzoek aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, waar ze keek naar het mechanisme achter COPD. ‘Sigarettenrook veroorzaakt oxidatieve stress in de longen, waardoor er extracellulaire membraanblaasjes – ook wel vesikels genoemd – ontstaan’, legt Van Eijck uit. ‘Wij hebben dit mechanisme bestudeerd. De vesikels richten schade aan en hebben mogelijk ook invloed op hart- en vaatziektes.’ Voor het onderzoek spendeerde Van Eijck veel tijd in de rookkamer, wat niet altijd een pretje was. ‘Die geur gaat ontzettend in je kleren zitten.’ Maar het was het waard: ‘Ik ben trots op mijn resultaten en ben erg enthousiast als ik erover praat.’

Olivier Bakker (22)

‘Ik was mijn nominatie helemaal vergeten’, vertelt Olivier Bakker, die afgelopen jaar afstudeerde aan de Hanzehoge­school Groningen. Bakker onderzocht in het Universitair Medisch Centrum Groningen welke genetische factoren ons immuunsysteem beïnvloeden. ‘Bij iedereen is het immuunsysteem anders, maar we weten niet hoe dat komt.’ Om dit te achterhalen, bekeek hij cytokines – kleine moleculen die immuuncellen gebruiken om te communiceren. ‘We konden bepaalde genetische factoren linken aan de productie van cytokines en vonden zo een aantal nieuwe factoren waarvan we nog niet wisten dat ze invloed hadden.’ Het was een divers en interessant onderzoek, aldus Bakker. ‘Het voelde goed dat we echt iets concreets uit al die data konden halen.’ Hij is blij met het resultaat. ‘Volgens mij heb ik goed onderzoek uitgevoerd.’

Laura Peeters (21)

‘We kunnen het proberen, dacht ik’, zegt Laura Peeters. ‘En nu zit ik in de top drie!’ Peeters is afgestudeerd aan de Zuyd Hogeschool, en deed onderzoek aan het Maastricht Universitair Medisch Cen­trum. Hier onderzocht ze manieren om kraakbeendefecten te repareren. ‘We kweken nu kraakbeen en implanteren het, maar dat accepteert het lichaam niet altijd.’ Al eerder vond de groep dat je agarose-gel kon spuiten in het periosteum, het laagje boven op het bot van je scheenbeen en zo lichaamseigen kraakbeen kon laten groeien. ‘Dit kraakbeen groeit alleen snel door tot bot. Ik heb nu drie stoffen gevonden die ervoor kunnen zorgen dat het langer kraakbeen blijft.’ Het leukst vond Peeters dat ze haar vondst zelfs in vivo kon testen. ‘Ik heb veel technieken gebruikt en veel geleerd.’ 

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!