Verenigingen

Finalisten Gouden Vlam

KNCV | donderdag 17 september 2020

Nog drie kandidaten maken kans op de Gouden Vlam, de prijs voor het beste mbo-afstudeerverslag. Op 8 oktober, tijdens de digitale Avond van de Chemie, maken we de winnaar bekend!

Benzjie Kamphuis, ROC van Twente (links)

Het onderzoek van Benzjie ging over optimalisatie van de IVR-methode (In Vitro Release) van injecteerbare medicatie. ‘Hier heb ik gekeken naar de afgifte van een medicijn in ontwikkeling. Onder meer temperatuur speelt hierbij een grote rol.’ Ze heeft vooral metingen gedaan bij 45 ˚C, als een versnelde test ten opzichte van 37 ˚C. ‘Ik heb de hele incubator in kaart gebracht, om te kijken of er onderlinge verschillen zijn per locatie. De incubator bootst hierbij het menselijk lichaam na.’ Voor medicijnafgifte is het namelijk belangrijk dat concentraties een maand lang constant blijven. Benzjie heeft veel geleerd tijdens haar stage. ‘Met name de diepgang van medicijnontwikkeling vond ik erg interessant. Achter elke specificatie gaat weer een andere chemische theorie schuil. Nanomi was voor mij het perfecte stagebedrijf.’

Emma van Wijlen, Rijn IJssel College (midden)

Voor haar stage deed Emma aan de University of Eastern Finland onderzoek naar klei, met name bentoniet, als materiaal voor waterzuivering. ‘Klei heeft van nature een hoog ad­sorptievermogen,’ vertelt Emma, ‘dat we kunnen verbeteren door vrij simpele behandelingen met bijvoorbeeld zuur of hitte.’ Het kan zelfs zware metalen en antibiotica zuiveren uit het water. Doordat klei relatief goedkoop is, is het ook heel interessant voor bijvoorbeeld derdewereldlanden. ‘Met spectrofotometrische bepalingen heb ik onderzocht hoe zuiver het water precies wordt, hoe lang het zuiveringsproces duurt en hoe lang de klei zijn functie behoudt.’ Volgens Emma was de stage heel leerzaam. ‘Op sommige punten was het best theoretisch, ook heb ik geholpen bij de publicatie van een paper.’ Momenteel werkt Emma als analist bij het COVID-testteam.

Nienke Workel, Novacollege Beverwijk (rechts)

Nienke heeft stage gelopen bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. ‘Hier heb ik op het KCHI laboratorium een nieuw Chinees analyse-apparaat getest en gevalideerd, de POCT Goldmag.’ Dat apparaat gebruik je voor een snellere bepaling van het gehalte aan procalcitonine, een acutefase-eiwit. ‘Dit is van groot belang bij mensen met luchtwegklachten. Het resultaat geeft aan of het om een bacteriële of virale infectie gaat, wat bepalend is voor de behandeling.’ Het onderzochte apparaat geeft binnen vijftien minuten de uitslag. ‘Helaas voldeed het toch niet aan de verwachtingen. Zo hadden de reproduceerbaarheid, betrouwbaarheid en juistheid geen goede correlatie.’ De makers in China gaan daarom verder met de suggesties van Nienke. ‘Het was heel interessant om zo internationaal bezig te zijn, dat had ik van tevoren niet verwacht.’

Hanneke Reinders
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!