Verenigingen

Heroes of science bij VUURVLIEGEN

C3 | donderdag 24 januari 2019

C3 zoekt deelnemers voor VUURVLIEGEN 2019.

1 juni 2018 was een grote dag voor kinderen van basisscholen de Meer­paal en de Zilvermeeuw. Ze waren uitgenodigd voor de wetenschaps­battle VUUR­VLIEGEN. Alsof dat al niet opwindend genoeg was, hadden ze ook nog de taak om te beoordelen wie als winnaar uit de strijd moest komen. Het was een fantastische middag met fascinerende presentaties. In de ogen van de kinderen transformeren de deelnemende wetenschappers tot ware ‘heroes of science’.

Voor de volgende editie van VUURVLIEGEN dienen deelnemers één ding niet te vergeten: een pen voor alle handtekeningen die ze moeten uitdelen! Winnaar VUUR­VLIEGEN 2018, Jeroen van Beeck van staalconcern Tata Steel, presenteerde zijn onderzoek over de Hyperloop: ‘De battle zelf is een rollercoaster. Je wordt aangekondigd als een soort van superheld en na je praatje worden de kinderen heel enthousiast en hebben ze heel veel vragen. Super! Al met al een ervaring die ik niet snel ga vergeten.’

Communicatie-training

C3 ontwikkelde VUUR­VLIEGEN in 2017 in samenwerking met de KNCV. Jonge onderzoekers uit de chemie en life sciences pitchen ieder in vijf minuten hun onderzoek voor een zaal vol kinderen. De achterliggende gedachte is dat als je je onderzoek helder aan kinderen kunt uitleggen, je dat aan iedereen kunt. Vooraf aan de battle volgen de onderzoekers een workshop bij c3 waarin ze handvatten krijgen hoe je deze doelgroep aanspreekt. Jeroen vond de presentatie spannend om te doen: ‘Toen ik ja zei op de vraag of ik mee zou doen, wist ik nog niet goed wat ik kon verwachten. Kinde­ren zijn een totaal ander publiek dan dat ik gewend ben. Voor mij was het dan ook heel fijn om vooraf een training te krijgen.’

Durf jij het aan?

We zijn op zoek naar deelnemers voor de volgende editie van VUURVLIEGEN. De presentaties gebruikt c3 om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen. Basisscholen in het hele land geven hiermee les in onderzoekend en ontwerpend leren. Dat kan dus over jouw onderzoek gaan. Durf jij mee te doen aan VUURVLIEGEN? Meld je dan aan voor 1 maart via info@c3.nl of bel Joy Kerklaan van c3 voor informatie: 070-337 87 82. Jeroen: ‘VUURVLIEGEN is een geweldige manier om te leren presenteren voor een gevarieerd publiek. Je leert op een andere manier naar presentaties kijken en daarnaast zie je ook nog hoe enthousiast kinderen worden voor onderzoek en jouw project. Een echte aanrader!’

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!