Verenigingen

Het IUPAC World Chemistry Congress komt naar Nederland!

Frank Sekeris | vrijdag 14 mei 2021

Van 18 tot en met 25 augustus 2023 vindt de wereldchemieconferentie van IUPAC plaats in Den Haag. Het is de eerste keer dat je deze conferentie in Nederland kunt bijwonen. Circa 2.500 chemici uit de hele wereld komen samen in Den Haag om doorbraken in hun onderzoek te delen, ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen. De KNCV en NWO nemen de organisatie voor hun rekening.

‘In 2016 wonnen we het bid voor IUPAC2023 en in de afgelopen jaren zijn we gestart met de voorbereidingen voor de conferentie’, vertelt KNCV directeur Jan-Willem Toering.

‘We hebben al een aantal mooie mijlpalen behaald, waarvan de belangrijkste is dat we de handen ineenslaan met NWO. Daardoor zal CHAINS in 2023 geïntegreerd in de wereldchemieconferentie plaatsvinden, en op die manier tonen wij de kracht van een sterk, verbonden chemisch Nederland.’

NWO denkt er hetzelfde over. Tanja Kulkens, hoofd Chemie en Natuurkunde NWO, vult aan: ‘Het is een goede zaak om in een klein land als Nederland de samenwerking te zoeken in plaats van te concurreren. Onze ervaring in het organiseren van CHAINS nemen wij mee naar deze conferentie. Door deze samenwerking bieden wij chemici in Nederland de kans om dicht bij huis wereldwijde chemie te ontdekken.’

Toering vervolgt: ‘Het contract met het World Forum in Den Haag als locatie is ook al getekend en we zijn momenteel vergevorderd met de opzet van de verschillende commissies. De basis van deze commissies is gelegd met een sterke afvaardiging op belangrijke posities, zoals Ben Feringa (Honorary Chair), Floris Rutjes (chair Local Organizing Committee), Petra de Jongh en Hermen Overkleeft (co-chairs Scientific Program Committee). De komende tijd zetten we alle zeilen bij om dit tot een groot succes te maken. Kijk voor alle informatie op onze website: www.iupac2023.org en schrijf je direct in voor de nieuwsbrief!’

Oproep

We zijn nog op zoek naar commissieleden voor Marketing & Communicatie, Sponsoring, Jongerenactiviteiten of de organisatie van de IUPAC General Assembly. Een unieke kans om een bijdrage te leveren aan de organisatie van IUPAC|CHAINS2023. Vul bij interesse het contactformulier in op de website: www.iupac2023.org.

 

IUPAC

In 1919 werd IUPAC opgericht door chemici als neutrale en objectieve wetenschappelijke organisatie vanuit industrie en academie met een gemeenschappelijk doel: het wereldwijd verbinden en versterken van de chemische community ter bevordering van de chemische wetenschappen.

IUPAC is de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en is wereldwijd de autoriteit op het gebied van chemische nomenclatuur en terminologie, inclusief de naamgeving van nieuwe elementen in het periodiek systeem, gestandaardiseerde meetmethodes, atoommassa’s en veel andere data. Daarnaast zet IUPAC zich in voor de verspreiding van wetenschappelijke objectieve expertise voor het oplossen van wereldwijde maatschappelijke uitdagingen waarin chemie een rol speelt met als kroonjuweel de IUPAC World Chemistry Congress.

Kijk voor meer informatie op www.iupac.org.

 

Betrokken personen

Honorary Chair: Ben Feringa

Local Organizing Committee:

Chair: Floris Rutjes

Executive Director: Jan-Willem Toering

Scientific Program Co-chairs: Petra de Jongh & Hermen Overkleeft

Finance: Loes Bevers

Sponsoring: Sofia Derossi

General Assembly Coordinator: Maarten van Sisseren

Scientific Program Committee:

Scientific Program Co-chairs: Petra de Jongh & Hermen Overkleeft

Theme Committees:

Molecular Frontiers: Wilhelm Huck

Health: Ingrid Dijkgraaf

Sustainability: Joost Reek

Smart & Energy Materials: Beatriz Noheda

Ethics & Society: Patricia Osseweijer

Congress Managers:

Nadine Mascini & Frank Sekeris

Ondersteund door Congress by Design

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!