Verenigingen

Het universum als laboratorium

KNCV | donderdag 15 augustus 2019

De derde en tevens laatste spreker van de Avond van de Chemie 2019 is prof. dr. Ewine van Dishoeck.

Ewine van Dishoeck is hoogleraar moleculaire astrofysica aan de Uni­versiteit Leiden. Daarnaast is ze lid van de KNAW en van de US National Academy of Sciences. Bovendien is Van Dishoeck president van de Internationale Astronomische Unie (IAU). In 2018 ontving zij de prestigieuze Kavli-prijs voor haar werk en werd zij tevens benoemd tot erelid van de KNCV. Begin dit jaar sprak zij tijdens de openingsceremonie van het Internationale Jaar van het Periodiek Systeem (IYPT2019) in Parijs over de oorsprong van elementen.

Dat is een flinke lijst. Waar ben je zelf het meest trots op?

‘Die Kavli-prijs was wel heel erg bijzonder, een mooi eerbetoon aan het hele veld. Het is daarnaast ontzettend leuk om met promovendi en postdocs te werken.’

Waar houd je je mee bezig?

‘Mijn onderzoek houdt zich bezig met interstellaire wolken, oftewel de ruimte tussen de sterren. Dit is de geboorteplaats van nieuwe sterren en planeten. De tijd dat we dachten dat die ruimte uit niks bestond is voorbij. Inmiddels hebben we al meer dan tweehonderd verschillende moleculen gevonden in deze wolken. Dit kunnen simpele moleculen zijn, zoals koolmonoxide of formaldehyde, maar ook veel complexere moleculen, zoals dimethylether of glycoalde­hyde.

Daarnaast zijn sommige moleculen vrij stabiel in de ruimte aanwezig die op aarde niet of nauwelijks bestaan, zoals HCO+. Via nieuwe ontwikkelingen in de technologie, zoals radiospectroscopie, zijn wij steeds beter in staat om te vinden wat er is.’

Wat drijft jou in deze zoektocht?

‘Meer begrip is belangrijk om te begrijpen hoe dit soort verbindingen ontstaan, maar ook om te begrijpen waar wij vandaan komen. Deze moleculen vormen de sterren en de planeten, maar ook de stoffen waarvan wij gemaakt zijn. De grote vragen van de mensheid komen hiermee aan bod. Wat is de kans op ander leven in het heelal? Wat is onze plaats in het universum? Daarnaast ben ik scheikundige en is het universum een fantastisch en groot chemisch laboratorium. Zo heb ik altijd een bijzonder en uniek laboratorium tot mijn beschikking. Tijdens de Avond van de Chemie vertel ik meer over mijn fascinatie.’

Je was vorig jaar aanwezig bij de Avond van de Chemie: wat maakt deze avond zo leuk?

‘Wat ik mooi vond was de combinatie van topwetenschappers met de vrolijke noot.’

Frank Sekeris


Kaarten zijn te bestellen via www.kncv.nl/avondvandechemie

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!