Verenigingen

Hoe gaat het eigenlijk met... Maikel Wijtmans?

KNCV | maandag 23 mei 2016

Maikel Wijtmans blijft zijn onderwijsmateriaal alsmaar innoveren.

In 2013 won Maikel Wijtmans, gepromoveerd bio-organisch chemicus en werkzaam als universitair docent bij de VU, de KNCV Onderwijsprijs voor WO-docenten. Een kleine drie jaar later blikt Wijtmans terug op de prijs. ‘In november mocht ik bij de Woudschoten Conferentie voor docenten scheikunde een pitch verzorgen. Mijn pitch ging over het gebruik van IT-middelen in het onderwijs, met als ultiem doel studenten actiever bij het vak te betrekken. Zo laat ik studenten al geruime tijd gebruikmaken van hun smartphone of tablet als stemkastje tijdens colleges.’

Pitchen

De Woudschoten conferentie is een prima setting om te pitchen. ‘Deconferentie wordt bezocht door gedreven scheikundedocenten en biedt interessante sessies. Het was eigenlijk best spannend om mezelf te pitchen voor een jury en ook mijn eigen ouders zaten in de zaal. De uitreiking zelf was ook enerverend want ik was behoorlijk onder de indruk van de presentaties van mijn medekandidaten!’ Het format waarin de winnaar van de Onderwijsprijs wordt gekozen werkt goed. Het winnen van de prijs leidde tot veel positieve reacties van collega’s en studenten na afloop. ‘Een groepje studenten kwam zelfs chocolaatjes brengen’, vertelt Wijtmans, ‘Ik kijk dan ook met veel genoegen terug op het winnen van de KNCV Onderwijsprijs.’ Zelf gaat de universitair docent verder met het doorontwikkelen van zijn onderwijsmateriaal. Zijn nieuwste innovatie is het synchroniseren van audio met slides uit presentaties met behulp van de smartphone. Inmiddels heeft Wijtmans meer dan 50 uur aan gesynchroniseerd materiaal gemaakt en hij is positief over de toekomst. ‘De grote uitdaging ligt in het toepassen van dit materiaal in de colleges en het activeren van de studenten. Door de snelle ontwikkelingen binnen de IT verwacht ik allerlei nieuwe toepassingen.’   

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!