Verenigingen

iGEM in Boston, de afterparty

NBV | vrijdag 7 december 2018

Alle zes Nederlandse teams die dit jaar meededen aan de iGEM-competitie hebben in oktober hun werk gepresenteerd tijdens de Giant Jamboree in Boston. Hieronder een kort overzicht van hun prestaties. 

Rotterdam

Het team van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelde een selectieve koolstofmonoxidedetector. De huidige systemen ondervinden problemen met differentiatie tussen koolstofmonoxide en waterstof, wat leidt tot valse alarmen. Dit systeem lost dat op. het werd beloond met een Bronze Medal.

Utrecht

Het tea van de Universiteit Utrecht ontwikkelde de DeTaXion biosensor. Die sensor verbetert herkenning van antidepressiva in water op basis van een systeem van de E. coli-bacterie. Het leverde een Bronze Medal op, en nominaties in de categorieën Best environment project en Best Wiki.

Eindhoven

Hert team van de Technische Universiteit Eindhoven scoorde een Gold Medal met GelCatraz, een gel waarin je bacteriën vangt. Creëerde een nieuw platform op basis van genetisch gemodificeerde E. coli waaruit bacteriën minder makkelijk ontsnappen.

Leiden

Het team van de Universiteit won een Gold Medal met een platform waarmee je stressfactoren in bacteriële cellen in kaart gebracht kunt brengen, genaamd 50 S.O.S.. Die bevindingen kunnen leiden tot nieuwe antibiotica.Ze waren tevens goed voor de onderscheidingen Best Therapeutic Project & Best Model.

Delft

Het team van de Technische Universiteit Delft ontwikkelde ADOPE (Advanced Detection of Performance Enhancement), waarmee je misbruik van gentherapie in sport kunt tegengaan. Binnenkort presenteert het team het project bij de Wereld Anti-Doping Autoriteit in Montreal, met een Gold Medal op zak en prijzen voor de Best New Application en het Best Product Design.

Groningen

Het team van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde StyGreen; een bioplastic geproduceerd van gerecycled toiletpapier. Het bleek goed voor een Gold Medal, een prijs in de categorie Best measurement en nominaties voor Best poster, Best presentation, Best model en Best manufacturing.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!