Verenigingen

Joris Berding wint KNCV Onderwijsprijs 2017

Frank Sekeris | maandag 27 november 2017

Elk jaar reikt de KNCV de Onderwijsprijs uit aan docenten die hun vak goed verstaan en hun leerlingen inspireren. Dit jaar gaat de prijs naar Joris Berding, docent aan de Hogeschool Rotterdam.

De winnaar van de KNCV Onderwijsprijs 2017 is Joris Berding, docent organische chemie bij de opleiding chemie aan de Hogeschool Rotterdam. Op 4 november reikte de jury van de KNCV Onderwijsprijs de prijs uit aan Berding tijdens de Woudschoten Chemie Conferentie.

Zijn studenten en de jury prijzen zijn geduldige, rustige uitleg en zijn benaderbaarheid. Daarnaast waarderen studenten het dat Berding in zijn lessen de verantwoordelijkheid bij hen legt.

Volgens Berding is de rol van de docent vooral die van coach: ‘Buiten de lessen om ben je een coach als je de student helpt bij het nadenken over de toekomst en het plannen van de studie. En tijdens de lessen ben je een coach omdat je de studenten helpt bij het verwerken van de pittige lesstof.’

Klantvriendelijkheid

Studenten prijzen vooral zijn bereikbaarheid, of zoals Berding het zelf liever noemt, zijn ‘klantvriendelijkheid’. ‘Wat hem anders maakt dan andere docenten is dat hij altijd wel bereikbaar is’, vertelt Charlene Hersman, derdejaarsstudent chemie aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Zowel voor persoonlijke vragen als studie-gerelateerde vragen.’ Mark Houtman, vierdejaarsstudent chemie, beaamt dit en vult aan: ‘Meneer Berding springt er van alle docenten voor mij bovenuit door zijn manier van lesgeven. Hij legt de verantwoordelijkheid veel bij ons neer. Als er iets is komt hij wel langs, maar je moet het uiteindelijk zelf doen. Die vrijheid vind ik erg prettig.’

Berding noemt zijn prijs een fantastische eer en een compliment voor zichzelf en het team. ‘Ik denk dat, zonder mijn collega’s en de goede sfeer die wij hebben in het team, geen enkele student eraan zou denken om iemand te nomineren’, zegt de docent. ‘En dat ze van iedereen dan juist mij uitkiezen is een mooi compliment.’ 

De uitreiking van de KNCV Onderwijsprijs gebeurt elk jaar, afwisselend aan docenten in het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs (mbo en hbo) en het wetenschappelijk onderwijs. In 2018 is het voortgezet onderwijs aan de beurt. De prijs wordt uitgereikt aan een inspirerende docent met uitstekende onderwijskwaliteiten.

Kijk op www.kncv.nl/onderwijsprijs voor meer details over de nominatieprocedure.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!