Verenigingen

KNCV benoemt tweede Nationaal Chemisch Erfgoed

KNCV | maandag 12 augustus 2019

Het Grote Kantoor van DSM in Delft is op 18 juni benoemd tot tweede Nationaal Chemisch Erfgoed.

Voorafgaand aan de onthulling van het tweede Nationaal Chemisch Erfgoed van het Grote Kantoor bij DSM was er een speciale bijeenkomst. Fedde Sonnema, directeur DSM Delft, opende als ceremoniemeester de middag en benadrukte de belangrijke rol van biotechnologie in Delft.

‘Het Grote Kantoor kent veel verschillende bouwstijlen en heeft daarmee een eclectische architectuur’, vertelt Ernst Homburg, voorzitter van de Chemie Historische Groep en van de Nationaal Chemisch Erfgoed Commissie. De buitenkant heeft een imponerende en deftige uitstraling, de centrale hal is juist sierlijk met veel geometrische figuren.

KNCV-leden hadden meer dan veertig locaties voorgedragen. Uit een shortlist van vijf locaties is uiteindelijk het Grote Kantoor gekozen. Het 150-jarig jubileum van de oprichting van de Nederlandsche Gist- & Spiritusfabriek door Jacques van Marken en de bakermat van de biotechnologie in Nederland, maakten het een waardige opvolger van de Ovale Zaal.

Idealen

De idealen van oprichter Van Marken staan nog steeds hoog in het vaandel. Rob van Leen, chief innovation officer bij DSM, benadrukte het innovatief en sociaal ondernemerschap van DSM. Tot slot gaf Thom van der Does, scientist bij Centrient, een chemisch overzicht van de ontwikkelingen in de productie van 7-ADCA, de basis van veel antibiotica die zijn oorsprong kent in Delft.

Na een zonnige wandeling over het DSM-terrein naar het Grote Kantoor onthulden Rob van Leen en Floris Rutjes, voor­zitter KNCV, de plaquette. Als afsluiting was er een feestelijke borrel en de ALV van de KNCV met buffet, waarbij mensen volop konden napraten.

Frans Koeman

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!