Verenigingen

KNCV in de media

KNCV | donderdag 21 januari 2021

Een overzicht van KNCV-leden in de media afgelopen maand.

 

KNCV-lid hoogleraar Ilja Voets, Technische Universiteit Eindhoven, gaat in een interdisciplinair team onderzoek doen naar diervrij melkeiwit. Vanuit de Nationale Wetenschapsagenda is € 1,7 miljoen toegekend aan dit project. Bovendien ontvangt Voets een Consolidator Grand van € 2 miljoen van de European Research Council (ERC) om haar eigen onderzoekslijn uit te bouwen. Hierbij staat de ontwikkeling van nieuwe materialen, die het mogelijk maken om complexe weefsels of donororganen bevroren langer te bewaren, centraal.

MercachemSyncom is sinds november verder gegaan als Symeres. De nieuwe naam is afgeleid van Syncom Mercachem research en weerspiegelt de strategische evolutie. Ceo van dit chemiebedrijf is KNCV-lid dr. Eelco Ebbers, hij vertelt: ‘De naamswijziging is representatief voor de voortdurende uitbreiding van de organisatie en onze stap naar geïntegreerde oplossingen voor het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen, naast onze sterk op chemie gerichte diensten.’

KNCV-lid Chris Slootweg, Universiteit van Amsterdam, wint de eerste Stairway to Impact Award van onderzoeksfinancier NWO. Slootweg ontwikkelde een proces waarmee je fosfaat kunt terugwinnen uit afvalstromen zoals rioolwater, en geschikt gemaakt voor hoogwaardige industriële toepassingen. Het spin-off bedrijf dat hieruit ontstond, SusPhos, ontving ook nog eens de Rabo Duurzame Innovatieprijs in de categorie circulaire economie & klimaat.

Per 1 november is KNCV-lid Laura Heitman benoemd tot hoogleraar moleculaire farmacologie bij het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR). Heitman draagt bij aan de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen door onderzoek naar de interactie tussen medicijnen en hun aangrijpingspunt in het lichaam. ’Mijn uiteindelijke doel is om geneesmiddelen effectiever te maken en te zorgen dat minder kandidaat-medicijnen in de testfase afvallen.’

Tijdens chemieconferentie CHAINS op 8 en 9 december was de KNCV wederom medeorganisator van de welbekende pubquiz. Er deden 32 teams mee. De winnaar is ‘Nanda uit 5 havo’: zes promovendi uit Nijmegen en Wageningen. Twee van hen maakten ook deel uit van het winnende team van de pubquiz in 2019. Wie weet zetten ze in 2021 hun winnende reeks voort!

In het vorige C2W kon je lezen wie er 40, 50 en 60 jaar lid zijn van de KNCV. Ook waren er in 2020 zes leden die al 70 jaar lid zijn van de KNCV: prof. drs. J. Bussink, prof. dr. J. Drenth, drs. A.J. van Gent, ir. D.G. Huijgen, dr. A.J.H. Umans en prof. dr. J.H. van der Waals. Van der Waals is bovendien erelid van de KNCV en werd in mei 2020 maar liefst 100 jaar.

Heb je zelf een nieuwtje voor deze rubriek? Dan horen wij dat graag! Mail hiervoor naar Hanneke Reinders.
 
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!