Verenigingen

KNCV in de media

KNCV | vrijdag 12 februari 2021

Avansdocent en NBV-lid Michiel Michels is 25 jaar werkzaam in het onderwijs. Voor de biobased chemiedocent geen (online)borrel met collega’s, maar een actie voor een goed doel. Zijn studenten kregen in december een hele dag buiten les om geld in te zamelen voor War Child Holland. ‘Studenten hebben nu alle theorielessen online. Je mist het contact, maar anderzijds is het fantastisch dat zij nog onderwijs kunnen krijgen. Het is beter dan geen onderwijs, zoals elders in de wereld’, vertelt Michels bij Omroep Brabant. Michels actie leverde al ruim € 6.000 op.

KNCV-lid en elektrochemicus Marc Koper heeft een speciale onderscheiding gewonnen: de Allen J. Bard Award in Electrochemical Science. ‘Allen Bard is altijd een groot voorbeeld voor me geweest, dus het is extra speciaal deze prijs te winnen.’ De Electrochemical Society reikt de onderscheiding uit op haar volgende halfjaarlijkse congres komend jaar in Chicago.

Onderzoekers in Delft hebben een katalysator ontwikkeld die zelfs in verwaarloosbare hoeveelheden effectief is. De vorm en de robuustheid van de katalysator zorgen ervoor dat die veel langer meegaat in reacties, waardoor je veel energie, afval en kosten kunt besparen. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications. De Delftse onderzoeker en KNCV-lid Evgeny Pidko en zijn groep kijken op een bijna holistische manier naar chemische reacties met katalysatoren. Die hulpstoffen spelen een belangrijke rol in het verlagen van de benodigde activeringsenergie voor chemische reacties.

De Universiteit van Nederland publiceert minicolleges over alledaagse onderwerpen, waaronder uiteraard ook scheikundige thema’s. Zo kun je kijken naar inspirerende video’s van KNCV-leden dr. Marthe Walvoort, prof. dr. Ilja Voets en prof. dr. Bert Meijer. Walvoort licht toe hoe breed het begrip suiker eigenlijk is, Voets gaat in op de vraag of een ingevroren mens ooit weer kan leven en Meijer duikt in een mogelijke toekomst zonder plastic. Ben je benieuwd? Bekijk hun colleges dan op universiteitvannederland.nl.

Een team van theoretisch chemici, onder leiding van KNCV-leden Trevor Hamlin (links op de foto) en Matthias Bickelhaupt (rechts), heeft een geünificeerd model ontwikkeld om de inherente concurrentie tussen bimoleculaire nucleofiele substitutie (SN2) en base-­geïnduceerde eliminatie (E2) reacties te begrijpen en te voorspellen. Het werk van deze onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en hun Europese samenwerkingspartners is gepubliceerd in de duizendste editie van Chemistry – A European Journal, het belangrijkste tijdschrift van Chemistry Europe. De redactie bekroonde het
artikel bovendien met een plek op de cover.

Heb je zelf een nieuwtje voor deze rubriek? Dan horen wij dat graag! Mail hiervoor naar Hanneke Reinders, hreinders@kncv.nl

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!