Verenigingen

Legoblokjes voor de toekomst

KNCV | donderdag 29 oktober 2020

De chemische industrie zit te springen om nieuwe aanwas en tevens is er de roep om meer diversiteit. De VNCI licht haar plannen rond deze twee agendapunten toe.

De chemische industrie kan niet zonder haar werknemers; 45.000 mensen zijn er in Nederland werkzaam bij 390 chemische bedrijven. Branchevereniging VNCI voorspelt dat in 2030 door de vergrijzing 30 % van die werknemers met pensioen gaat, in 2037 loopt het zelfs verder op tot 50 %. Die plekken moeten wel ingevuld worden met nieuwe werknemers.

Hoe doe je dat? Jonge chemici komen niet massaal aangewaaid. De VNCI heeft daarom dit onderwerp hoog op de agenda staan. ‘Samen met Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) zijn we in oktober een campagne gestart,’ vertelt Vicky Hendriks, communicatieadviseur & woordvoerder van de VNCI. ‘We willen benadrukken hoe mooi de chemie in Nederland is. We stimuleren bedrijven om gastlessen te geven op scholen en daar te laten zien wat er allemaal binnen een fabriek gebeurt.’

En dat het liefst zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld door in te zoomen op het productieproces van een legoblokje. Hendriks: ‘Bovendien heeft de coronacrisis laten zien dat je als land niet afhankelijk moet zijn van import. En om de energietransitie mogelijk te maken, kunnen we ook niet zonder chemici.’ De urgentie is dus hoog, met name op de instroom vanuit het mbo. Beroepen zoals proces operator staan hoog op de tekortenlijst.

Diversiteit

Een andere belangrijke pijler voor de arbeidsmarkt is diversiteit. Met minder dan 20 % vrouwen, is de chemie een behoorlijke ‘mannenwereld’. Ook hier is de VNCI zich bewust van. ‘In het kader van onze campagne ‘Women in Chemistry’ hebben we een groep vrouwelijke ambassadeurs die laat zien wat zij doet’, licht Hendriks toe. ‘Zij vertellen hoe trots ze zijn op hun baan en dat je als vrouw de vrijheid hebt om ook echt je eigen keuzes te maken. Daarnaast werken we aan een digitale community. Hier kunnen vrouwen ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.’

Vacatures alleen openstellen voor vrouwen ziet Hendriks niet als de oplossing. ‘Het werkt mogelijk zelfs averechts. Een werknemer wil gekozen worden omdat je de beste bent, niet vanuit een slachtofferrol.’ Bedrijven kunnen beter bewuster omgaan met de manier waarop zij zich naar de buitenwereld presenteren, aldus Hendriks. ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar websites, dan staan daar veelal foto’s met mannen. En ook vacatureteksten zijn soms erg ‘mannelijk’ geschreven. Daarom gaan we in gesprek met bedrijven hoe ze hier beter mee om kunnen springen.’

Met deze initiatieven hoopt de VNCI bij te dragen aan een constructieve arbeidsmark. Heb jezelf een idee om bij te dragen? Mail dan naar hendriks@vnci.nl.

Hanneke Reinders

Women in Chemistry heeft een LinkedIn-groep ‘Vrouwen in Chemie’ en is op Instagram te volgen @womeninchemistry.

 
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!