Verenigingen

Lipide tegen kanker

KNCV | maandag 3 juli 2017

Marcel Heinrich is een van de drie genomineerden voor de Golden Master Award 2016. De uitreiking vindt plaats tijdens de Avond van de Chemie.

‘Ik wilde graag onderzoek doen op het grensvlak van allerlei disciplines’, zegt Marcel Heinrich. Afgelopen jaar keek hij naar een nieuwe therapie tegen alvleesklierkanker in de biomaterials science en technology- groep aan de UT. Met zijn goede verslag sleepte hij een nominatie in de wacht voor de Golden Master Award 2016. ‘Dat ik met dit onderzoek in de top drie zou komen, had ik niet voorzien.’

In de omgeving

Onder leiding van Jai Prakash bekeek Heinrich de werking van zogenoemde Lipoxine A4, een lipide dat van nature ontstekingsremmend is. ‘Tumoren zijn eigenlijk een soort ontsteking. Wij willen die ontsteking tegenhouden.’ Dit lipoxine is echter niet in de kankercellen zelf actief, maar heeft alleen een effect op de omliggende cellen. De cellen in de omgeving van de tumor zorgen namelijk voor de agressieve groei. ‘Wij wilden het lipide zo aanpassen dat het de groei voorkomt en zelfs de tumor kan afbreken.’

Om Lipoxine A4 te testen, bouwde Heinrich een 3D-­structuur van alvleesklier- en tumorcellen. ‘Die techniek was nieuw voor mij, maar je kunt er veel meer mee zien dan met een standaard 2D-­cel­kweek. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd.’

Juiste condities

Toch ging het onderzoek niet altijd van een leien dakje. ‘Ik ben maanden bezig geweest om de juiste condities te vinden, want het lipoxine breekt normaal heel snel af in je lichaam’, vertelt Heinrich. ‘Zo lang dat ik zelfs overwoog een ander onderzoek te gaan doen.’ Uiteindelijk vond hij de juiste condities en ondertussen zijn zelfs de dierproeven al geslaagd. Nu is het afwachten of de techniek ook bij mensen werkt.

Heinrich werkt zelf inmiddels als promovendus onder Jai Prakash en zet zijn masteronderzoek niet direct voort: ‘Ik richt me nu op hersentumoren.’ Maar alle voorkennis gaat niet verloren. ‘Ik ga natuurlijk wel proberen of Lipoxine A4 in het brein ook zo goed werkt!

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!