Verenigingen

Maak kennis met... Hanneke Reinders

KNCV | vrijdag 12 april 2019

De nieuwe KNCV-medewerker Hanneke Reinders stelt zichzelf voor.

Ik ben Hanneke Reinders, geboren en getogen in Enschede. Voor mijn studie life science & technology (LS&T) ben ik verhuisd naar Leiden en daar woon ik nu nog steeds met veel plezier.

Omdat ik altijd interesse had in hoe de wereld in elkaar zit, leek LS&T mij een goede keuze. Tijdens mijn studie heb ik geleerd over de biologische, chemische en natuurkundige principes die zich afspelen in en rondom de cel. Ik blijf het fascinerend vinden hoe uit één bevruchte eicel een volwaardig mens kan ontstaan, en welke mechanismes er allemaal aanwezig zijn om DNA-schade op te sporen en te herstellen.

Breed publiek

Voor mijn master heb ik de specialisatie science communication & society (SCS) gekozen, want ik vind het belangrijk dat wetenschap begrijpelijk en toegankelijk is voor een breed publiek. Dit kun je alleen bereiken door er op heldere wijze over te communiceren én waar mogelijk het publiek erbij te betrekken. Na mijn afstuderen heb ik bijna twee jaar gewerkt bij de afdeling SCS als onderzoeker binnen het ‘citizen science’-project Schone Rivieren en heb ik projecten voor scholieren georganiseerd bij stichting Techno­lab Leiden.

Op het moment van schrijven is het mijn eerste werkdag bij de KNCV. Hier ga ik me bezighouden met evenementen en communicatie rondom de chemie, wat heel mooi aansluit bij mijn achtergrond. Ik hoop dat ik een goede bijdrage kan leveren door interessante stukken te schrijven en op creatieve wijze chemie in de maatschappij te brengen via alle projecten die de KNCV rijk is.

Creatief

In mijn vrije tijd ben ik ook graag creatief bezig, zo maak ik mijn eigen kleding. Daarnaast ga ik naar concerten of festivals en doe ik aan Ultimate Frisbee. Dit is een teamsport waarbij je als team de frisbee moet overspelen, want je mag hem maar 10 seconden vasthouden. Je scoort door de frisbee te vangen in een vak aan de overkant van het veld, terwijl de tegenstander dit probeert te voorkomen. Eigenlijk heeft het spel wel iets weg van een gaschromatograaf, waarbij de frisbee een molecuul is dat naar de andere kant van de kolom onderweg is, terwijl het op die route allerlei verschillende interacties aangaat die het molecuul, ofwel de frisbee, vertragen.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!