Verenigingen

Maak kennis met... Monique van Leijen

| donderdag 10 oktober 2019

In deze rubriek stellen wij maandelijks een KNCV-lid voor.

Stel jezelf voor…

Mijn naam is Monique van Leijen. Ik ben opgegroeid in een dorp in Noord-Holland en daarna heb ik scheikunde gestudeerd in Amsterdam. Na mijn promotie daar heb ik op meerdere plekken gewerkt, waaronder Sara Lee, waarvan de researchlocatie in Den Haag in 2009 werd opgeheven. Ik kwam in die tijd met de trein vaak langs het gebouw van Avantium, dat je goed kon zien vanaf het spoor. Doordat ik hun logo iedere dag tegenkwam, begon ik na te denken: zouden zij niet iemand nodig hebben met mijn expertise? Dat bleek zo te zijn, en inmiddels werk ik daar nu tien jaar.

Waar werk je aan?

Ik ben patent information professional: Voor mijn collega’s die onderzoek doen houd ik bij welke publicaties en patenten er verschijnen binnen ons vakgebied. Zodat we niet binnen andermans patenten werken, of juist iets kunnen leren van wat er bekend is. Ook controleer ik of een ontdekking van een collega niet eerder gepubliceerd is. Doordat ik zelf chemicus ben, begrijp ik waar ik naar moet zoeken. Onze beroepsgroep heeft net een certificering ingesteld, waardoor ik mezelf nu QPIP (qualified patent information professional) mag noemen.

Wat is de grootste uitdaging voor de chemie in de komende vijf jaar?

We moeten alternatieven vinden voor het maken van plastics en grondstoffen van olie. Ik denk dat bio-based producten, gemaakt van biologisch materiaal dat niet voor voedsel kan worden gebruikt, de toekomst zijn. Dat onderzoek zal niet afgerond zijn binnen vijf jaar, maar er wordt nu al veel vooruitgang geboekt.

Wie bewonder je?

Toen ik van chemicus een informatiespecialist werd, heb ik veel geleerd van Eric Sieverts. Hij is echt een expert in het zoeken en vinden van informatie. Daarnaast heb ik veel bewondering voor Bellingcat. Dat is een netwerk voor burgerjournalistiek, dat zich bezighoudt met het verifiëren van feiten in berichtgeving van bijvoorbeeld MH17. Nepnieuws is op dit moment een groot probleem in de wereld, dus ik vind het erg goed dat dit gebeurt – zeker omdat ik me in mijn werk ook bezighoud met het verzamelen en beoordelen van informatie.

Wat weten mensen niet over jou?

Ik woon in een redelijk grote flat en verhuur af en toe een kamer. Sinds twee weken woont daar nu een student van de filmacademie. Toen ik in Amsterdam studeerde, heb ik ervaren hoe moeilijk het is om aan een kamer te komen. En ik vind het leuk om op die manier mensen te ontmoeten die weer iets heel anders doen dan ik.

Jenny Hasenack

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!