Verenigingen

Maak kennis met… Timothy Noël

KNCV | donderdag 9 mei 2019

In deze rubriek stellen wij maandelijks een KNCV-lid voor.

Stel jezelf voor…

‘Mijn naam is Timothy Noël, ik ben geboren in België en heb daar ook gestudeerd en mijn PhD behaald. Tijdens mijn postdoc aan MIT kwam ik in aanraking met flowchemie en dat was eigenlijk liefde op het eerste gezicht. Vanuit mijn master ben ik een chemisch ingenieur, maar vanuit mijn PhD meer een organisch syntheticus. Die twee combineer ik in flowchemie.

Sinds 2012 werk ik bij de Technische Universiteit Eindhoven, momenteel als universitair hoofddocent met een eigen onderzoeksgroep. Hier is onze uiteindelijke droom om een volledige chemische fabriek te kunnen maken die op duurzame energie werkt.’

Waar werk je (momenteel) aan?

‘Om die droom te realiseren, creëren we nieuwe reacties die worden gedreven door licht en elektriciteit. Daarbij gebruiken we micro-reactoren. Dit zijn heel dunne capillairen waar we de reactanten doorheen pompen. Door die dunne stroom kunnen lichtstralen goed het reactiemengsel bereiken. Het is eigenlijk een vergroting van het oppervlak.

Met dit soort micro-reactoren willen we reacties die in klassieke batchreactoren heel moeilijk zijn een technologische versterking geven, waardoor ze veel vlotter verlopen. Het is een slimme combinatie van chemie en technologie. We zijn onder meer bezig met een artificieel blad dat zonne-energie gebruikt om reacties aan te sturen voor medicijnproductie.’

Wat is de grootste uitdaging voor de chemie in de komende vijf jaar?

‘De chemie heeft niet de meest rooskleurige reputatie. Het zou mooi zijn als mensen eens positiever naar chemie kijken. Daar probeer ik me ook zelf voor in te zetten, met onder andere Twitter en een TED talk over de Sunny Side of Chemistry.

Er zijn zeker mogelijkheden om het imago van chemie te veranderen. We moeten er in elk geval op hameren dat chemie niet noodzakelijk vervuilend hoeft te zijn, denk bijvoorbeeld aan circulaire chemie en duurzame processen.’

Wie bewonder je?

‘Mensen die gepassioneerd zijn, of dat nu sporters, topkoks of wetenschappers zijn. Olympische sporters trainen hard en leven echt naar dat ene moment toe. Ook koks in sterrenrestaurants zijn constant bezig en moeten ongelofelijk hard werken. Mensen die al die investeringen en opofferingen doen, die bewonder ik.’

Wat weten onze lezers niet over jou?

‘Strips lezen is wel een passie van mij, mijn favoriet op dit moment is The Walking Dead. Maar ook een aantal verhalen van Kuifje kan ik altijd blijven herlezen, daar kan ik me echt mee ontspannen.’

Hanneke Reinders


Heb je interesse om jezelf voor te stellen aan onze lezers? Stuur dan een mail naar Hanneke Reinders, hreinders@kncv.nl, onder vermelding van ‘Maak kennis met…’.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!