Verenigingen

Maarten Jaspers wint KNCV Van Arkelprijs

Carolien Terlien | vrijdag 12 oktober 2018

Maarten Jaspers is winnaar van prijs voor beste proefschrift op het gebied van anorganische en fysische chemie.

Maarten Jaspers heeft de KNCV Van Arkelprijs gewonnen. Jaspers is na zijn promotie bij de molecular materials-groep van de Radboud Uni­versiteit aan de slag gegaan als onderzoeker bij Stahl. De jury prijst de grote diepgang van zijn onderzoek op het gebied van biomimetische polymeer hydrogels. De Van Arkelprijs beloont buitengewone prestaties van jonge wetenschappers op het gebied van anorganische of fysische chemie.

Jaspers onderzocht de chemie en fysica van composieten van vezels en hydrogels, waarvan de mechanische eigenschappen opmerkelijke gelijkenissen vertonen met het skelet van biologische cellen en hun directe omgeving. ‘Succesvolle pogingen om dit natuurlijke gedrag te reproduceren in synthetische systemen zijn bijzonder en waardevol’, zegt Ben Erné, voorzitter van de selectiecommissie van de Van Arkelprijs.

No-nonsense

Copromotor Paul Kouwer prijst Jaspers om de onafhankelijke aanpak van zijn onderzoek en de verwerking en de presentatie van zijn resultaten. ‘Zijn no-nonsense en uiterst efficiënte methodologie resulteerde in een significant aantal peer-reviewed publicaties, waaronder Nature en Nature Communications. Daarnaast is Maarten in staat om zijn resultaten op een heldere en aantrekkelijke manier te presenteren.’

Sinds 1990 reikt de KNCV-sectie Nanostructures and Self-Assembly iedere twee jaar de Van Arkelprijs uit aan jong talent op het gebied van de anorganische en fysische chemie. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 2.500. 

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!