Verenigingen

Maria Barbosa, nieuwe vicevoorzitter NBV

NBV | donderdag 10 oktober 2019

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op de Nederlandse Biotechnologie Conferentie (NBC-19) trad Aldrik Velders na vier jaar af als voorzitter van de NBV. Hij werd opgevolgd door de vicevoorzitter op dat moment: Richard van Kranenburg. Hierdoor kwam een plek in het bestuur beschikbaar voor een nieuwe vicevoorzitter. Deze plek is inmiddels ingevuld door Maria Barbosa.

Stel jezelf voor…

‘Na een master in Portugal en een PhD in Wageningen, heb ik internationale postdoc-functies op het gebied van moleculaire biologie (ETH Zürich-CH), dierlijk cel biotechnologie (IBET Oeiras-PT) en wetenschapsmanagement (EMBO-DE) gevolgd. In 2008 werd ik uitgenodigd om terug te keren naar Wageningen om te werken als programmamanager bij Wageningen Food and Biobased Research. In nauwe samenwerking met de groep Bioprocestechnologie van Wageningen Universiteit startte en coördineerde ze vele onderzoeksprojecten om de productie van microalgen te innoveren en de kloof tussen basiswetenschap en toepassingen te overbruggen. De pilot faciliteit AlgaePARC werd ontwikkeld en er ontstond veel samenwerking met industrie.’ Ze ontving de Nederlandse L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’ award en in 2017 maakte Barbosa deel uit van het boek “Inspiring women at WUR”. Sinds 1 mei 2019 is Barbosa benoemd tot persoonlijk hoogleraar.

Waar komt de passie voor biotechnologie vandaan?

‘Mijn passie is om te innoveren met impact voor mensen en onze planeet. Ik kwam naar Wageningen omdat ik duurzame oplossingen voor onze samenleving wilde ontwikkelen, die nog veel uitdagingen met zich meebrengen. Een belangrijke oplossing voor de groeiende wereldbevolking en de behoefte aan duurzame processen is biotechnologie. Om te innoveren in de biotechnologie moeten we processen en microben en de interactie tussen hen begrijpen en dit heeft mij altijd nieuwsgierig gemaakt.’
Haar motivatie komt uit vastberadenheid. ‘Het meeste van wat ik doe, doe ik met een glimlach - dus mensen denken vaak dat dingen me gemakkelijk afgaan. Dat is absoluut niet het geval. Ik werk hard om resultaten te bereiken, en als het me niet bevalt hoe het gaat, onderneem ik actie.’

Wat wil je bereiken met de vereniging?

Tijdens mijn tijd in de stuurgroep van NBV wil ik de zichtbaarheid van NBV vergroten en ervoor zorgen dat alle werkgroepen representatief zijn voor de Nederlandse biotechnologie, dynamisch zijn en een duidelijke rol en impact hebben op de Nederlandse biotechnologie gemeenschap.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!