Verenigingen

Meelopen als chemiedocent

| donderdag 23 januari 2020

Samen met de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Utrecht Leert organiseerde de KNCV vorig jaar een informatieavond Chemie voor de Klas over werken in het onderwijs.

Aanleiding was het dreigende tekort aan scheikundedocenten op de middelbare school. Deelnemers konden zich na afloop van de bijeenkomst aanmelden voor een meeloopdag om het docentschap ook in de praktijk te ervaren. Tanja Verstelle en Cherien Ghandour hebben naar aanleiding van Chemie voor de Klas een dagje meegelopen, bij zowel theorielessen als practica. ‘Het was leuk weer op zo’n manier mee te maken hoe het op een middelbare school werkt, de docenten waren ook erg aardig’, vertelt Tanja. ‘Lange tijd maakte ik het mee vanaf een andere kant, onder andere als tekstschrijver, bijlesgever en ouder.’

Ook Cherien heeft ervaring als bijlesdocent. ‘Daaruit is ook een beetje het idee ontstaan om misschien leraar te worden. Tijdens de meeloopdag hielp ik een aantal leerlingen bij de opdrachten en stuurde ik ze de juiste richting op. Ik vind het erg mooi om uiteindelijk het ‘aha-moment’ te zien bij de leerlingen.’ Tijdens een meeloopdag komen de deelnemers ook in aanraking met andere zaken rondom het lesgeven, zoals de collega’s op een school en de sfeer in de klas. Ben je ook benieuwd hoe het is om docent te worden? En wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn? 

Kom dan naar één van de informatieavonden. Wat je huidige werksituatie ook is, er is altijd wel een optie, bijvoorbeeld als zij-instromer of als hybride-docent. De KNCV organiseert Chemie voor de Klas op de volgende
dagen:
- Donderdag 6 februari in Den Haag
- Woensdag 12 februari in Amersfoort
- Dinsdag 10 maart in Nijmegen.

Meer informatie en aanmelden: kncv.nl/onderwijs - Hanneke Reinders
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!