Verenigingen

NBC-18: Biotechnology in Harmony

NBV | vrijdag 26 januari 2018

De NBV organiseert ook in 2018 weer het Nederlandse Biotechnologie Congres.

Dit jaar vindt het het Nederlandse Biotechnologie Congres plaats op dinsdag 22 mei. Zet die datum dus alvast in je agenda! Na enkele jaren in de Wageningse Berg is het tijd voor een nieuwe locatie: het Akoesticum in Ede. Direct naast het station van Ede-Wageningen bevindt zich het eerste en enige trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Nederland. Dit centrum is gevestigd in de voormalig Frisokazerne. De nieuwe locatie biedt de mogelijkheid om ook een muzikaal element aan het programma toe te voegen.

iGEM-winnaars

In 2017, tijdens NBC-17, stonden Luuk van der Wielen, Rob Vries en Ylva Poelman op het podium en kon je parallelsessies uit de hele breedte van de biotechnologie bijwonen. Het programma van NBC-18 maken wij binnenkort bekend. Momenteel wordt achter de schermen hard gewerkt om ook dit jaar weer een mooi programma samen te stellen.

Eén tip van de sluier maken wij alvast bekend. De grote winnaar van de iGEM-competitie 2017, het team van Technische Universiteit Delft, deelt tijdens NBC-18 ervaringen en technologische ontwikkelingen met ons. De iGEM-competitie is de grootste internationale wedstrijd voor studenten met betrekking tot synthetische biologie. Het team won met een testmethode die snel en ter plekke antibioticaresistentie in bacteriën in melkvee kan aantonen.

Tijdens de NBC-17 was het team van de TU Delft nog aanwezig om zijn eerste ideeën via hun poster te presenteren en enkele maanden later heeft het tal van prijzen binnengesleept in Boston. Zo won het de overgraduate Grand Prize en daarnaast nog acht prijzen.

Ontwikkeling testmethode

‘Wij hebben ons idee toegespitst op gebruik in de melkvee-industrie en een veelvoorkomende ziekte bij koeien namelijk mastitis, ofwel uierontsteking’, zegt Kimberly Barentsen, een van de iGEM-winnaars. ‘De methode gebruikt een eiwit, Cas13a, dat deel uitmaakt van de CRISPR-Cas-familie. Het Cas13a-eiwit is zo te programmeren dat het op zoek gaat naar genen waarvan bekend is dat ze specifiek in antibioticaresistente bacteriën zitten. Maar anders dan de andere Cas-eiwitten gaat het Cas13a-eiwit vervolgens ook ál het andere RNA in een cel te lijf als dit eiwit eenmaal is geactiveerd. We hebben een testmethode ontwikkeld om die enorme RNA-afbraak zichtbaar te maken. Bij detectie wordt het troebele sample helder en dat kun je met het blote oog goed zien.’ 

Blijf op de hoogte via www.nbv.kncv.nl/nbc-18. Zodra meer informatie beschikbaar komt, delen wij dit via de website, LinkedIn en de nieuwsbrief.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!