Verenigingen

NBV steunt jonge biotechnologen

NBV | maandag 18 juli 2016

Vijf Nederlandse teams doen dit jaar weer mee met iGEM.

Elk jaar nemen jonge biotechnologen deel aan een internationale synthetische-biologiewedstrijd voor studenten, genaamd iGEM. De NBV steunt de deelnemende teams om op die manier het enthousiasme van de nieuwe generatie biotechnologen te versterken.
In Nederland doen vijf teams mee: Groningen, Eindhoven, Leiden, Delft en Wageningen. Wij spreken met Wageningse team dat ondersteuning krijgt van de afdelingen microbiologie en systeem- en synthetische biologie.

Bachelor- en masterstudenten

Het team bestaat uit twaalf mensen. Een mix van bachelor- en masterstudenten van verschillende opleidingen, waaronder biotechnologie, biologie en bioinformatica. Tianhe, Carina, Lisa, Bel, Mario, Remco, Ronald, Marijn, Thomas, Jaccoline, Angelina en Linea. Remco legt meer uit over het project.
‘Het leukste aan iGEM is dat je zelf je onderwerp kunt kiezen en dus zelf kunt bepalen wat je wilt gaan doen. In september begonnen de vergaderingen en eind januari hadden we het onderwerp pas definitief vastgesteld. Alles kan, maar daardoor heb je ook – te – veel keuzes!’
Het project concentreert zich op de varroamijt (Varroa destructor). Dat het voor bijen steeds lastiger is om te overleven komt vooral door deze mijt. De mijt is voor bijen, wat de malariamug voor mensen is. Ze verspreidt virussen in de kolonie terwijl ze zich voedt met het hemolymfe van de bijen. ‘Wij ontwikkelen een heel specifiek, van nature voorkomend, toxine dat de mijt aanvalt. Vervolgens gaan we deze in de bijenkolonie verspreiden met E. coli waaraan we allerlei veiligheidsmechanismen toevoegen. Zo gaat de E. coli bijvoorbeeld dood bij blootstelling aan licht.’
Op dit moment rondt het Wageningse team het laatste onderzoek af. Remco: ‘We onderzochten belangrijke onderdelen, zoals de selectie van het toxine en welke veiligheidssystemen je inbouwt op meerdere manieren. Eind oktober vindt de Giant Jamboree in Boston plaats. Daar geven wij een presentatie van ons onderwerp en worden de prijzen verdeeld. Wij willen natuurlijk winnen. Het Wageningse team van 2014 werd tweede en wij willen hen natuurlijk verslaan.’

Obstakels

Uiteraard brengt de iGEM-deelname ook de nodige obstakels met zich mee. Remco: ‘Allereerst is bij onderzoek onzekerheid altijd een factor, zeker wanneer je nieuwe dingen probeert. Een tweede obstakel is geld. In het laboratorium geldt over het algemeen: hoe meer geld je hebt, hoe meer je kunt doen. Bovendien hebben wij tickets en verblijf nodig in Boston om ons project te kunnen presenteren. Hiervoor zoeken wij momenteel nog sponsoren.’

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!