Verenigingen

Nieuw podium: Eye-Openers

KNCV | vrijdag 25 januari 2019

De KNCV zet wetenschappers en hun verhaal voor het voetlicht.

In de wetenschap, en zeker ook specifiek in de chemie, zijn veel mooie, inspirerende verhalen te vertellen. Maar die verhalen bereiken lang niet altijd het grote publiek. Daarom heeft de KNCV Eye-openers opgericht: een podium voor veelbelovende jonge weten­schappers.

Die wetenschappers leggen in één minuut uit wat ze bezighoudt, wat ze fascineert en waarnaar ze op zoek zijn. Bondig, prikkelend, visueel en kort door de bocht. De filmpjes zijn bedoeld voor mensen met een brede interesse in wetenschap, die natuurlijk best weten dat het complete verhaal wat genuanceerder ligt.

Ook meedoen?

Afgelopen december hebben wij het Eye-openers initiatief en de bijbehorende site www.eye-openers.nl officieel geopend tijdens CHAINS. De bezoekers kregen een inkijkje in de inspirerende verhalen en konden zich opgeven om zelf een Eye-opener te worden. Want we zijn altijd op zoek naar nieuw talent! Dus doe je zelf ook interessant onderzoek en wil je je verhaal met een groot publiek delen? Neem contact op voor meer informatie via info@eye-openers.nl of het contactformulier op de website en we komen zo snel mogelijk bij je terug.
Ben je benieuwd waar de verhalen over gaan? Lees hieronder wat voorproefjes.

De grens tussen leven en dode materialen vervagen

Peter Korevaar, Radboud Universiteit Nijmegen
De materialen die we nu gebruiken, kunnen maar één ding, maar in de natuur gaat dat heel anders. Bomen en planten passen zich constant aan en reageren op hun omgeving, omdat hun chemische samenstelling zo in elkaar zit dat ze dit kunnen. Peter Korevaar wil het geheim achter die flexibiliteit ontrafelen en toepassen in slimme materialen.

‘Waarom ik moleculen opsluit in een kooi?’

Anne Jans, Universiteit van Amsterdam
Moleculen zijn eigenlijk net mensen. Als je ze met veel tegelijk in een kleine, gezellige ruimte zoals een café stopt, reageren ze heel anders dan als ze veel ruimte hebben, bijvoorbeeld in een kille lege sporthal. Anne Jans maakt hier gebruik van, en stopt moleculen in moleculaire kooien. Hiermee hoopt ze nieuwe reacties mogelijk te maken.

Renée Moezelaar

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!