Verenigingen

Nieuws van de NVBMB

NVBMB | vrijdag 13 maart 2020

Hieronder vindt u de laatste nieuwsberichten van de NVBMB.

Jue Chen: NVBMB Spreker van het Jaar

Jue Chen (afbeelding) is verkozen tot spreker van jaar 2020 en zal in het najaar drie seminars geven in Nederland. 

Haar laboratorium onderzoekt de structuur en functie van transporteiwitten in het celmembraan. Het onderzoek richt zich op structurele en mechanistische studies van ATP-binding cassette (ABC) transporters die energie gebruiken om stoffen – noodzakelijke voedingsstoffen en ongewenste toxines – door celmembranen te transporteren. De rol van deze eiwitten wordt tevens onderzocht in de context van cystische fibrose  en van resistentieontwikkeling tegen geneesmiddelen. Houd de website in de gaten voor meer informatie over de exacte data en locaties van de lezingen.  

Beurzen voor internationale stages

De Nora Baart Stichting (NBS) heeft toelages voor een stage in het buitenland verstrekt aan vier studenten. Björn van Sambeek (master Biomedical Sciences, Radboud Universiteit Nijmegen) gaat naar Harvard Medical School in Boston om te onderzoeken hoe microglia- achtige cellen een interactie aangaan met hersenorganoïden. Frederique van den

Haak (master Infection & Immunity, Universiteit Utrecht) zal het Boston Children’s Hospital bezoeken om daar onderzoek te doen naar nieuwe neutraliserende nanobodies tegen het ebola virus. Klasina Chappins (master Infection & Immunity, Universiteit Utrecht) reist af naar Melbourne, Australië, om aan het Burnet Institute therapeutische antilichamen te ontwikkelen en karakteriseren. Tot slot gaat Mara Nicolasen (master Biomedical Sciences, Radboud Universiteit Nijmegen) naar het Francis Crick Institute in Londen om de communicatie tussen borstkanker cellen en cellen uit botstroma op te tekenen.

Nadere details betreffende een NBS aanvraag zijn te vinden op de NVBMB-website.

Voorjaars­symposium: Mitochondrial Physiology and Pathology

Het NVBMB voorjaarssymposium van 2020 vindt plaats op vrijdag 8 mei te Nijmegen. De titel van het symposium is Mitochondrial Physiology and Pathology. In totaal zullen negen sprekers hun werk presenteren. De lezingen zullen onderwerpen behandelen op verschillende niveaus, van molecuul tot kliniek. Voorbeelden van onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: de biogenese van de eiwit-supercomplexen die betrokken zijn bij de oxidatieve fosforylering, het bepalen van de mitochondriale energiecapaciteit op het niveau van een enkele cel, het gebruik van cellulaire en muismodellen om mitochondriale (dys)functie te onderzoeken in de context van veroudering en verschillende ziektes, de klinische aspecten van mitochondriale DNA-mutaties en het gebruik van op stamcellen gebaseerde therapieën om mitochondriale ziektes te bestrijden. Bovendien zal de winnaar van de H.G.K. De Westenbrink-prijs, Liqin Wang (NKI), een lezing geven met de titel A one-two punch model for cancer therapy.

nvbmb.kncv.nl/symposia
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!