Verenigingen

Nieuws van de NVBMB (september)

NVBMB | donderdag 17 september 2020

Hieronder lees je het laatste NVBMB-nieuws uit de septembereditie van C2W.

Oproep voor nominaties NVBMB-prijs 2021

De NVBMB nodigt iedereen uit kandidaten voor te dragen voor de NVBMB-prijs 2021. De NVBMB-prijs reiken we sinds 1981 uit om erkenning te geven aan het werk van zeer getalenteerde jonge onafhankelijke biochemici en moleculair biologen werkzaam in Nederland. De prijs bedraagt € 2.000, extra geld om een eendaagse wetenschappelijke bijeenkomst te organiseren over een onderwerp dat voldoet aan het interessegebied van de kandidaat en een wandre­liëf van keramiek van de hand van beeldhouwer Ellen Roos.

Genomineerden voor de NVBMB-prijs moeten ten minste twee jaar postdoctorale ervaring hebben met bij voorkeur buitenlandervaring. Nominaties beoordelen we op wetenschappelijke kwaliteit, trackrecord van publicaties, productiviteit, creativiteit en internationale ervaring en zichtbaarheid.

Gelieve nominaties voor de NVBMB-prijs 2021 vóór 31 december 2020 per e-mail te zenden aan de secretaris van de NVBMB, dr. Hugo van Ingen, h.vaningen@uu.nl. Voordrachten dienen voorzien te zijn van een kort cv, een publicatielijst en een korte beschrijving van de wetenschappelijke prestaties (maximaal één pagina).

NBS-beurs voor Carli Koster

De Nora Baart Stichting (NBS) heeft een toelage voor een stage in het buitenland verstrekt aan Carli Koster, master life science & technology, Universiteit Leiden. Zij gaat naar het Whitehead Institute, MIT, in Cambridge, VS, om, onder begeleiding van dr. David Sabatini, te onderzoeken hoe darmkankercellen hun metabolisme reprogrammeren en zodoende nutriënten opnemen middels lysosomen.

Vanwege COVID-19 zijn een aantal aanvragen ingetrokken en zijn er weinig nieuwe aanvragen binnengekomen. We hopen dan ook van harte dat deze situatie op korte termijn verbetert en wij weer in staat zijn getalenteerde jonge onderzoekers bij hun opleiding te ondersteunen middels een NBS-toelage.

Kijk voor meer informatie over een NBS-aanvraag op de NVBMB-website.

De strijd tegen COVID-19

Gelukkig zijn niet al onze activiteiten gestaakt en startten veel van onze leden met onderzoek aan COVID-19. Onze leden in het bedrijfsleven leveren ook belangrijke bijdragen in de strijd tegen het virus. Een van onze bestuursleden, Noël van Peij, werkt bij DSM. Hij is betrokken bij de productie van 2,8 miljoen coronateststaafjes voor de neus. Op verzoek van de Nederlandse overheid is DSM begonnen met de productie van die staafjes, voor de eerste keer en op eigen bodem, om een tekort aan coronatestkits in Nederland te voorkomen. Het bedrijf heeft zich tevens gestort op de productie van zo’n 800.000 halve­literflessen desinfectiemiddel en levert die aan de overheid tegen kostprijs. Ook produceert DSM, samen met AFPRO Filters en Koninklijke Auping, wekelijks zo’n 1 miljoen FFP2 medische maskers.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!