Verenigingen

NVBMB nieuws maart

NVBMB | vrijdag 12 maart 2021

Hier vind je de hoogtepunten uit het nieuws van de NVBMB.

NBVMB-prijswinnaar 2021

De NVBMB-prijs 2021 is toegekend aan dr. Thom Sharp van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij behaalde zijn PhD-graad aan de University of Bristol, VK, waar hij cryo-elektronenmicroscopie gebruikte om de structuur van peptidevezels te bestuderen. Tevens hield hij zich bezig met de ontwikkeling van chemische probes ten behoeve van Correlative Light Electron Microscopy (CLEM). Als postdoc werkte hij eerst aan de University of Oxford, VK, alwaar hij met nanotechnologie een high-throughputsysteem ontwikkelde om eiwitstructuren te bepalen middels cryoEM en single-particle-analyse. Vervolgens startte hij als postdoc aan het LUMC, waar hij begon met zijn werk aan het aangeboren immuunsysteem. Hij concentreerde zich op het gebruik van elektronen-cryo-tomografie om structuren van macromoleculaire eiwitcomplexen van het aangeboren immuunsysteem te bepalen. Sinds 2018 leidt Sharp als universitair docent de BioNanoPatterning-groep van het LUMC.

Immuunsysteem begrijpen

Met behulp van een ERC starting grant en een NWO-vidisubsidie zet Sharp zijn verworven expertise op het gebied van een aantal belangrijke methodologieën in om complexe eiwitassemblages te construeren, met als doel de ultrastructuur van het aangeboren immuunsysteem van de mens te begrijpen. Die kennis wil hij exploiteren om strategieën te ontwikkelen voor de activering van dit immuunsysteem, bijvoorbeeld om kankercellen aan te vallen.

De jury beoordeelt dr. Sharp als een zeer getalenteerde moleculair bioloog en nano-ingenieur met een uitstekende staat van dienst en internationale reputatie. De door hem opgezette onderzoekslijn is innovatief en veelbelovend.

Registratie NVBMB-voorjaarssymposium: Mitochondrial Physiology and Pathology

Het NVBMB-voorjaarssymposium van 2021, Mitochondrial Physiology and Pathology, vindt plaats op woensdag 31 maart via Zoom. In totaal presenteren negen sprekers hun werk. De lezingen behandelen onderwerpen op verschillende niveaus; van molecuul tot kliniek. Voorbeelden van onderwerpen die aan de orde komen zijn: de biogenese van de eiwit-supercomplexen die betrokken zijn bij de oxidatieve fosforylering; de bepaling van de mitochondriale energiecapaciteit op het niveau van een enkele cel; het gebruik van cellulaire en muismodellen om mitochondriale (dys)functie te onderzoeken in de context van veroudering en verschillende ziektes; de klinische aspecten van mitochondriale DNA-mutaties; en het gebruik van op stamcellen gebaseerde therapieën om mitochondriale ziektes te bestrijden. Bovendien geven de winnaars van de H.G.K. Westenbrink-prijs 2018-2019 en 2019-2020, Liqin Wang, NKI, en João Medeiros Silva, Universiteit Utrecht, lezingen. Tijdens lunchtijd vindt de ALV plaats.

Ga voor meer informatie over het symposium, inclusief het definitieve programma, naar de website nvbmb.kncv.nl/symposia of neem contact op met de organisatie: Merel Adjobo-Hermans, merel.adjobo-hermans@radboudumc.nl, Rob Wüst, r.wust@vu.nl, of Werner Koopman, werner.koopman@radboudumc.nl.

Deelname is gratis, maar registratie voor dit symposium is wel verplicht en kan via:

https://us02web.zoom.us/j/87630640697?pwd=eFd4OS9Fdklia0RJVzN6OFl1S2NPQT09

Beurzen voor internationale stages

De Nora Baart Stichting (NBS) heeft een toelage voor een stage in het buitenland verstrekt aan Anneloes Keijzer, master cancer, stem cells and developmental biology, Universiteit Utrecht. Zij gaat naar de University of California in Berkeley om onderzoek te doen naar de moleculaire principes die ten grondslag liggen aan telomeerlengte en telomerase-gerelateerde ziektes.

Kijk voor meer informatie over een NBS-aanvraag op https://nvbmb.kncv.nl

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!