Verenigingen

Ontbijt met chemie

Frank Sekeris | vrijdag 15 maart 2019

Tijdens het Global Women’s Breakfast staan chemievrouwen in de spotlight.

Jaarlijks staat 11 februari bekend als de Inter­national Day of Women and Girls in Science. Op 12 februari organiseerden C3, de Koninklijke VNCI en de KNCV daarom een ontbijt, gericht op vrouwen in de chemie: het Global Women’s Breakfast. Zoals de titel al doet vermoeden, vierden wij dit niet alleen. De Interna­tional Union of Pure and Applied Che­mistry (IUPAC) bestaat 100 jaar en ter ere daarvan vieren chemici op meer dan 150 locaties uit 44 landen het belang van vrouwen voor de chemie. In de Metaal Kathedraal in Utrecht ontbeten zeventig vrouwen in verschillende fases van hun carrière met elkaar om de verbinding te zoeken en elkaar te inspireren.

Passie

Na een welkomstwoord ging het ontbijt van start. Vrouwen uit de industriële en academische wereld gingen het gesprek aan met studenten en middelbare scholieren om de passie voor chemie verder aan te wakkeren. Enkele vrouwen spraken over hun passie, onder wie Carina Nieuwenweg, promovendus in de molecular life sciences, en Moniek Tromp, hoogleraar materiaalchemie aan de Rijkuniversiteit Groningen. Tromp: ‘Ik werd gegrepen door onderzoek. Waarom werkt iets zoals het werkt? Mijn tips voor andere vrouwen zijn: doe wat je leuk vindt, want daar krijg je energie van, blijf dromen en durf hulp aan te nemen van anderen.’


Het Global Women’s Breakfast werd mede mogelijk gemaakt door steun vanuit TopvrouwenNL, Quest, Shell, Van Wijhe Verf en Dow.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!