Verenigingen

Opening Jaar van het Periodiek Systeem

Frank Sekeris | donderdag 14 maart 2019

Jaar van het Periodiek Systeem geopend met Nederlands tintje.

Helium, neodymium, barium en nog 115 andere elementen vormen samen het periodiek systeem der chemische elementen. Zoals inmiddels bekend, is 2019 uitgeroepen tot International Year of the Periodic Table of Chemical Elements (IYPT2019) door de Verenigde Naties op aandragen van onder andere IUPAC, UNESCO en de Russische Chemische Vereniging. Op 29 januari vond de officiële openingsceremonie plaats in het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs.

Ware held

Aan de openingsceremonie zat een Nederlands tintje. Zo waren Jan Reedijk en Frank Sekeris betrokken bij de organisatie als co-chair en managing assistant van de managementcommissie en betraden zowel Ewine van Dishoeck als Ben Feringa namens de wetenschappelijke wereld het podium. Van Dishoeck sprak over de oorsprong van de elementen en Feringa over de toekomst. De Nobel-laureaat noemde Mendeleev een ware held van de chemie. ‘Chemici kennen een universele taal van elementen en moleculen, waardoor internationale samenwerking mogelijk is. Wij kennen geen grenzen.’

Andere sprekers tijdens de openingsceremonie waren onder meer Audrey Azoulay (DG UNESCO), Yuri Oganessian (naamgever van element 118), Martyn Poliakoff (Periodic Table of Videos) en verschillende politici, onder wie een Franse en een Russische minister.

De gehele openingsceremonie is terug te zien via iypt2019.org/opening-ceremony. De openingsceremonie vormde het startschot van de wereldwijde vieringen. Gedurende het hele jaar vinden verschillende evenementen en competities plaats, waaronder de sluitingsceremonie in Japan op 5 december.


Kijk voor meer informatie op iypt2019.org.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!