Verenigingen

Procestechnoloog in deeltijd

KNCV | donderdag 17 september 2020

In 1975 begon de Universiteit Twente met een unieke mastercursus procestechnologie. Afgelopen cursusjaar maakte de cursus een grote sprong naar blended learning.

De mastercursus procestechnologie van de Universiteit Twente gaat met zijn tijd mee. Onder meer door blended learning, waarbij studenten meer digitaal onderwijs krijgen aangeboden. Iets wat achteraf gezien, met alle corona­­maatregelen, niet beter had kunnen worden getimed.

Ondanks zijn pensioen is Ben Betlem nauw betrokken bij alle vernieuwingen van de cursus. Sinds eind jaren tachtig was hij een van de cursusdocenten en tevens opleidingsdirecteur chemische technologie en nanotechnologie. Betlem vertelt dat de procestechnologiecursus 45 jaar geleden is opgezet door een wens vanuit de industrie. ‘Scheikundig technologen vanuit het hbo en bijvoorbeeld ook universitaire werktuigbouwers en natuurkundigen die al een tijdje werkzaam zijn in de chemische industrie, hadden behoefte aan bijscholing in chemische technologie op universitair niveau.’

Als cursist blijf je werken en volg je in deeltijd vakken aan de Universiteit Twente. Ideaal, aldus cursist Arjan Schutte, die als hbo’er instroomde. ‘Ik kan nu dieper op de materie ingaan en ik kan al direct mijn nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen nuttig inzetten tijdens mijn werk.’

Flexibiliteit

Tot voorheen kwamen cursisten twee dagen per week naar de campus, maar dat is teruggebracht naar een à twee keer per maand. ‘Een groot voordeel is dat je als cursist zo een stuk flexibeler bent. Je hebt echter wel minder contact met je medecursisten en ook het contact tussen cursisten en reguliere studenten verdwijnt’, concludeert Betlem.

Desalniettemin ontvangen zowel docenten als studenten de vernieuwde cursus procestechnologie goed. ‘De traditionele hoorcolleges hebben we achterwege gelaten. We gebruiken nu vooral korte video’s met quizjes tussendoor.’ Ook komt er veel pencasting aan bod, een soort digitaal schoolbord waarop je als docent kunt schrijven terwijl je de stof toelicht. ‘Als geluk bij een ongeluk konden we in coronatijd dit onderwijsmateriaal tevens inzetten voor thuisonderwijs van de reguliere studenten.’

Discipline

Afhankelijk van je voorkennis en de beschikbare tijd naast je werk, ben je twee tot drie jaar bezig met de cursus. ‘Als je wilt, kun je daarna doorgaan voor een masterdiploma,’ vertelt Betlem, ‘daar horen ook een ontwerp- en eindopdracht bij, dat kan dan bij het eigen bedrijf.’ ‘De cursus doe je echter niet zomaar naast je huidige baan’, waarschuwt Schutte. ‘Je moet veel zelfdiscipline hebben en steun van je leidinggevende en zeker ook van je gezin krijgen om een deeltijdcursus succesvol af te ronden.’

Hanneke Reinders

Kijk voor meer informatie op www.utwente.nl/pt-cursus. Voor alle chemisch technologen is er de KNCV-sectie NPT (Nederlandse Procestechnologen), de belangrijkste community op het gebied van procestechnologie in Nederland.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!