Verenigingen

Schone Chemie

| vrijdag 11 oktober 2019

Ook dit jaar worden tijdens De Avond van de Chemie weer enkele KNCV-prijzen uitgereikt, namelijk de Gouden Vlam, de Gouden Spatel en de Golden Master Award.

Dit zijn de prijzen voor het beste afstudeerverslag op respectievelijk mbo-, hbo- en wo-niveau.
De winnares van de Gouden Vlam is Meike Heideman. Zij heeft stage gelopen bij Chamlon BV in Ootmarsum. Hier werkte ze aan een alternatief proces voor de productie van schoonmaakdoeken, dit in verband met nieuwe eisen in de REACH- wetgeving.

Om van een doek een schoonmaakdoek te maken, heb je chemie nodig. Bij Chamlon wordt een coating van polymeer aangebracht op het doek. ‘Dit polymeer creëert een poreuze filmlaag met daarin capillairen. Hierin wordt het vocht en vuil mechanisch vastgehouden,’ vertelt Brian Haak­meester, R&D engineer en kwaliteitsmanager bij Chamlon BV en stagebegeleider van Meike. De coating wordt breed toegepast op zowel katoenen doeken, synthetische doeken, zemen en microvezeldoeken.

‘Meike is theoretisch goed onderlegd en heeft veel eigen ideeën aangedragen,’ aldus Haakmeester. Haar resultaten worden gebruikt bij het ontwikkelen van een nieuw proces bij Chamlon. In haar presentatie aan de jury nam Meike hen mee in de uitdagingen bij het onderzoek doen in de procesindustrie. ‘Ze vertelde over het belang van veel overleg en een zeer goede voorbereiding, omdat het proces moest worden stilgelegd als ze een experiment wilde doen,’ licht José Aker, voorzitter van de jury, toe.

Winnaars van een KNCV-prijs ontvangen vanaf dit jaar tevens een KNCV Erlenmeyer. Jan-Willem Toering, directeur van de KNCV: ‘We waren op zoek naar een symbool waarmee we de winnaars van een KNCV-prijs meer zichtbaar konden maken. Al onze prijzen houden hun eigen versierselen, maar voortaan ontvangen onze winnaars ook een echte award: de KNCV Erlenmeyer’.

Hanneke Reinders

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!