Verenigingen

Sisters in Science over hun scheikundige keuzes

KNCV | vrijdag 9 april 2021

Het op 11 januari opgezette Instagramaccount SistersinSciende_NL telde binnen een maand meer dan 800 volgers. De drie vrouwen erachter geven een kijkje in de wereld van de wetenschap en de chemie.

Noor, Lotte en Mimi, de Sisters in Science, zeggen het klassieke beeld van de chemicus te willen doorbreken, anderen te willen inspireren en de universitaire ivoren toren van glas te willen maken; voor vrouwen én mannen. Noor Abdulhussain en Mimi den Uijl zijn PhD-student, Lotte Schreuders junior docent. Aan de UvA, waar ze Analytische Chemie hebben gestudeerd. Omdat er volgens hen te weinig rolmodellen zijn waar jongeren zich aan kunnen spiegelen, besloten ze dat zelf te worden. Mimi licht toe: ‘Bij gebrek aan informatie hebben wij ons carrièrepad alsmaar aangepast op mogelijkheden die we tegenkwamen. Ik ben een PhD gaan doen door een mailtje van een professor, maar ik dacht wel: daarna ga ik meteen de industrie in, en nu twijfel ik daar weer aan. Ik wist eigenlijk nooit precies hoe en wat, datzelfde geldt voor Noor en Lotte.’ Alle drie hebben een eigen verhaal waarom ze voor een scheikundige opleiding hebben gekozen.

Lotte: ‘Ik vond op de middelbare school het vak Natuur & Scheikunde niet per se leuk, toen ik alleen scheikunde had kreeg ik een 9,6 voor mijn eerste toets. Dat ik er goed in was, plus de stimulans van mijn leuke docente scheikunde, die vertelde dat je er meer mee kon worden dan docent, bepaalden de keuze.’

Noor: ‘Ik was goed in bètavakken, maar ik kom uit een cultuur waarin ouders een voorkeur hebben voor banen met een bepaald aanzien, zoals advocaat, dokter of tandarts. Dat zag ik niet zitten. Ik was goed in wiskunde en wilde die kant op, maar kon geen concrete voorbeelden vinden van wat je daarmee werd. Toen kwam ik op scheikunde. Ik kon mijn ouders laten zien dat je in een lab werkt in een witte jas, dat vonden ze wel een mooi beeld.’

Mimi: ‘Ik was goed in scheikunde, maar wilde een wat bredere opleiding en koos voor de studie Bèta-gamma, waar je breed begint en daarna één richting kiest. Ik twijfelde tussen biomedisch en scheikunde. Omdat er al zoveel mensen biomedisch deden, koos ik voor scheikunde.’

Het platform heeft in korte tijd veel meer gebracht dan ze hadden gedacht. Zo zijn ze ambassadrices geworden van de Vraagbaak Scheikunde, daarvoor kan ze vragen in een filmpje uitwerken. Mimi: ‘We vinden het belangrijk om daarin de connectie met de echte chemische wereld te maken, hoe je een bepaalde formule kan terugzien in het dagelijks leven.’

Bron: VNCI, Chemie Magazine (Igor Znidarsic)

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!