Verenigingen
Lukas Kapitein

Studenten ondersteund

NVBMB | maandag 18 juli 2016

De Nora Baart Stichting maakte twee symposia mogelijk.

De Nora Baart Stichting heeft dit jaar twee studentensymposia financieel ondersteund. Op 2 mei 2016 organiseerde SvBMT Protagoras uit Eindhoven het symposium ‘The Ageing Brain – Slowing it down’, dat 140 studenten trok. Helmut Kessels van het Netherlands Institute of Neuroscience vertelde over de aggregatie van het eiwit bèta-amyloïd. Lukas Kapitein van de Utrecht Universiteit presenteerde methodes gebaseerd op het gebruik van licht om individuele hersencellen te kunnen weergeven en controleren. Carlos Fitzsimons van de Universiteit van Amsterdam belichtte stamcellen en hun relevantie voor veroudering en neurodegeneratie. Daarnaast vertelde Elizabeth de Lange van translational farmacology van de Leiden Universiteit hoe je drugconcentraties in hersencellen mathematisch kunt voorspellen. Wiro Niessen van het Erasmus MC sloot de dag af met zijn presentatie over het gebruik van big data uit MRI scans om ziektes, zoals dementie, te voorspellen. Dit congres is gesubsidieerd met een bedrag van € 1500.
Hiernaast ondersteunde de Nora Baart Stichting een symposium van het International Student Congress of (bio)Medical Sciences uit Groningen dat op 8 en 9 juni plaatsvond. De focus van het 23e ISCOMS ligt op Healthy Ageing en trok een groot aantal studenten (600 personen). Onder meer Nobelprijswinnaar Stefan Hell (super resolution fluorescence microscopy), Cisca Wijmenga (genetica) en Robert Greenberg (Second Sight, een bedrijf met als doel de ontwikkeling van implanteerbare visuele protheses die blinde mensen weer kunnen laten zien) gaven onder meer een presentatie. Dit congres is gesubsidieerd met een bedrag van € 2500.

2017

Studenten die in 2017 een kwalitatief hoogstaand wetenschappelijk congres willen organiseren op het gebied van de moleculaire aspecten van biomedisch onderzoek kunnen een aanvraag voor subsidie indienen bij de Nora Baart Stichting (zie nvbmb.kncv.nl) tot 1 januari 2017.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!