Verenigingen

Terugblik op NBC-16

NBV | maandag 23 mei 2016

De 16e editie van de Neder­landse Bio­technologie Conferentie (NBC-16) was een groot succes. Een terugblik op de hoogtepunten.

Alex Patist, senior director van Genomatica, hield de eerste keynote-presentatie. Hij noemde tijdens zijn presentatie drie belangrijke lessen. Ten eerste: begin altijd met het eindproduct in je achterhoofd. Als je niet weet waar je naartoe gaat, maakt het ook niet uit welk pad je neemt. Daarnaast gaat het bij biotechnologie niet altijd alleen om het beestje. Techno-economische zaken zijn ook belangrijk en verstoren vaak het ideale proces. Ten tweede downscalen. Door dit te doen kun je goedkoop en snel bepalen of een proces realistisch haalbaar is. Ten derde is het belangrijk om voldoende industriële ervaring te hebben. Voldoende ervaring zorgt er namelijk voor dat je de kans dat je fases in een project onderschat, verkleint.

Antilichamen

Marc Robillard, ceo bij Tagworks Pharmaceuticals, gaf de tweede keynote tijdens de conferentie. Dit bedrijf startte als project van Philips, maar ging vervolgens op eigen kracht verder. Robillards combineerde diepgaande scheikunde, toepassingen en zelfs biologie in zijn verhaal. Tagworks ontwikkelt een unieke therapie op basis van antilichamen. Met de technologie van Tagworks kun je door selectieve chemische manipulatie bepaalde antilichamen in vivo de activeren. Deze technologie kun je gebruiken om kankercellen selectiever te bestrijden dan met radio-immunotherapie momenteel mogelijk is.

John van der Oost van Wageningen UR gaf de laatste keynote. Zijn presentatie ging over next-level-technologie.
De afgelopen jaren vond veel onderzoek plaats rond CRISPR/Cas en we kunnen nu beginnen met de exploitatie hiervan. Meer kennis van CRISPR/Cas kan leiden tot allerlei applicaties, zoals de bescherming van goede bacteriën tegen slechte virussen, het modelleren van virussen om slechte bacteriën aan te vallen en genoommodificatie.

Zilveren Zandlopers

De winnaar van de Zilveren Zandloper Innovatie is Bert Hamelers, wetenschappelijk programmadirecteur van Wetsus. Bert Hamelers is een sleutelpersoon achter verschillende succesvolle innovaties die bijdragen aan oplossingen voor de grootste, wereldwijde uitdagingen van de hedendaagse wereld. Zijn uitzonderlijke prestaties in toegepast
onderzoek resulteerden in 22 internationaal ingediende octrooien en drie zeer succesvolle spin-off bedrijven. Deze bedrijven, Plant-e, ChainCraft en REDstack Blue Energy, brachten al miljoenen euro’s op.

De winnaar van de Zilveren Zandloper Educatie is Margot Koster, universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Zij rondde het prestigieuze CEUT (Centre of Excellence for University Teaching) van de Universiteit Utrecht succesvol af. Haar cursus biotechnology & society is verkozen tot beste cursus in 2010 en 2016, en ze ontwikkelt momenteel vervolgcursussen, waaronder een cursus Bioinspired Innovation. Koster is in Utrecht voorzitter van de examencommissie biologie, studiecoördinator microbiologie, en, vanaf volgend jaar, onderwijsdirecteur van biologie. Koster informeert en inspireert een nieuwe generatie studenten, waarmee zij sterk bijdraagt aan het verspreiden van kennis en begrip over biotechnologie in de breedste zin van het woord.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!