Verenigingen

Vier digitaal het feest van de chemie

KNCV | donderdag 10 september 2020

Op 8 oktober vindt voor de vijfde keer de Avond van de Chemie plaats, digitaal dit keer. De coronacrisis maakt het onmogelijk om in een volle theaterzaal bijeen te komen.

Na de edities van de Avond van de Chemie vanuit verschillende theaters in Leiden, Amersfoort, Den Haag en Zwolle, vindt deze lustrumeditie noodgedwongen online plaats. Voor deze speciale gelegenheid hebben wij een programma van internationale allure samengesteld.

Sprekers van formaat

We trappen de avond af met een spreker van eigen bodem: prof. dr. Jan van Maarseveen, Universiteit van Amsterdam, legt uit waarom hij zijn onderzoek heeft verlegd naar duurzaamheid en hoe belangrijk scheikunde is voor de gehele transitie naar een duurzame maatschappij. Vooral de relatie met het klimaat fascineert hem daarbij enorm.

Ook hebben wij twee internationale topsprekers weten te binden: prof. dr. Zhenan Bao, Stanford University, en prof. dr. Jennifer Doudna, Berkeley University. We hebben immers de voordelen van een online-evenement, die we graag benutten.

Het onderzoek van prof. Bao richt zich op de synthese van functionele organische materialen en polymeren. Op eye-openers.nl legt zij dit uit in één minuut. Ze werd in 2015 benoemd in Nature’s 10 en ze behoort tot een van de laureaten van de L’Oréal-UNESCO Award for Women in Science. Onlangs ontving zij ook de ACS Central Science Disruptors and Innovators Prize.

Prof. Doudna behoort tot de leidende figuren in de CRISPR-revolutie en ontrafelt de geheimen rondom CRISPR-Cas. Ze was in 2015 een van de meest invloedrijke personen volgens de Time 100. Sindsdien geldt zij als veelgenoemd kandidaat voor de Nobelprijs. Die prijs zou een mooie plek in haar prijzenkast kunnen krijgen naast onder meer de Break-through Prize in Life Sciences (2015), Japan Prize (2017), NAS Award in Chemical Sciences (2018) en de Wolf Prize in Medicine (2020).

KNCV Prijzengala

Behalve (inter)nationale topsprekers zetten wij ook verschillend talent in de spotlights. Zo overhandigen wij de KNCV Gouden Medaille 2020 aan prof. dr. dr. Patricia Dankers. Die prijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent.

Daarnaast eren wij jong chemisch talent met de uitreikingen van de Gouden Vlam (mbo), de Gouden Spatel (hbo), de Golden Master Award (wo) en de gloednieuwe Spotlight Prijs. Bij de Spotlight Prijs bepaal jij als kijker welke promovendus het best zijn onderzoek pitcht en de prijs mee naar huis neemt.

Registreer nu

We bieden dit online-evenement exclusief en kosteloos aan alle KNCV- en NBV-leden aan. Na registratie ontvang je een bevestiging. Kijk voor meer informatie op www.kncv.nl/avondvandechemie.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!