Verenigingen

Virale eiwitmantel beter begrijpen

NVBMB | maandag 23 januari 2017

Joost Snijder wint de H.G.K. Westenbrinkprijs 2016.

De selectiecommissie kende deze prijs toe aan Joost Snijder van de Universiteit Utrecht voor het beste biochemische proefschrift van het academische jaar 2015/2016. In zijn proefschrift ‘Extending the boundaries of native mass spectrometry to study virus structure and assembly’ beschrijft Snijder een nieuwe methode, die het mogelijk maakt de samenstelling en de assemblage van grote virusdeeltjes nauwkeurig te bepalen met behulp van native MS.

Eiwitmassa’s vergelijken

‘Veel virussen verpakken hun erfelijk materiaal in een stevige eiwitmantel, maar hoe zo’n deeltje precies assembleert blijft voor de meeste virussen nog altijd een raadsel’, aldus Snijder. ‘In mijn proefschrift beschrijf ik hoe we MS kunnen gebruiken om een virale eiwitmantel beter te begrijpen. Door de massa’s van de afzonderlijke eiwitten, de complete mantel en van zo veel mogelijk tussenstappen met elkaar te vergelijken, kunnen we afleiden via welke weg het virus assembleert.’

Grenzen opzoeken

De virale eiwitmantels zijn enorm groot voor biomoleculaire begrippen. Volgens Snijder zelfs zo groot dat ze speciale instrumenten nodig hebben om ze met MS te onderzoeken. ‘Zulke instrumenten heb ik tijdens mijn periode in Albert Heck’s lab mee ontwikkeld, om vervolgens de grenzen op te zoeken van wat we met MS over de virale eiwitmantels kunnen leren. We hebben bijvoorbeeld MS op de eiwitmantel van een bacteriofaag van bijna 20 megadalton kunnen doen. Dat is meer dan 1000 keer zo groot als de moleculen die men doorgaans meet.’

Enzymen tellen

‘In mijn proefschrift beschrijf ik experimenten op modelsystemen zoals de bacteriofaag, maar ook op virussen, die gebruikt worden om vaccins te ontwikkelen en gentherapie toe te passen.’ De virale eiwitmantels worden zelfs gebruikt in de nanotechnologie om zeer kleine reactoren en capsules te assembleren. Zo heeft Snijder laten zien dat hij met behulp van MS precies kan tellen hoeveel enzymen zo’n nanoreactor verpakt. ‘Dat is unieke informatie die virologen, vaccin-experts en nanotechnologen zonder MS niet zomaar tot hun beschikking hebben. Met Albert’s begeleiding en de hulp van mijn collega’s hebben we daar een flinke slag kunnen slaan. Geweldig dat de NVBMB dat met deze mooie prijs heeft beloond.’

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!