Verenigingen

Oud-winnaar Van Marumpenning aan het woord

KNCV | donderdag 7 mei 2020

De KNCV reikt sinds 1987 de Van Marumpenning uit aan chemici die een bijzondere bijdrage leveren aan de communicatie naar een breed publiek over de de ontwikkeling en betekenis van de chemie voor de maatschappij. Wij blikken terug met de winnaar van 2014: Arne Mast.

Stel uzelf voor…

‘Ik ben chemicus en lid van de KNCV. Ik heb mijn hele werkzame leven in, voor of aan scheikundeonderwijs gewerkt. Ik ben onlangs zeventig jaar oud geworden, dus dat werkzame leven duurt inmiddels vijftig jaar.’

Voor welke verdiensten heeft u de prijs ontvangen?

‘Dat staat me nog goed bij. Het was voor zowel verbetering van de beeldvorming van scheikunde bij jongeren als voor mijn bijdrage aan de onderwijsvernieuwing CMLS en de nieuwe scheikunde. Het is belangrijk om te blijven vernieuwen en mee te gaan met de tijd.’

Wat doet u momenteel nog in het chemische werkveld?

‘Best wel veel. Ik ben vervangend docent, lerarenopleider en scheikundedocent aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast ontwikkel ik lesmateriaal, geef ik trainingen en geef ik op de Woudschoten Chemieconferentie jaarlijks Chemical Egg-races met Susanne Dirks-Trommelen. Dat is een korte scheikundige wedstrijd die in anderhalf uur een winnaar oplevert.’

Wat heeft de Van Marumpenning u gebracht?

‘Ik kreeg de penning in het eind van mijn carrière. Voor jongere winnaars zal het meer deuren open, maar voor mij was het voornamelijk een mooie erkenning. Hier kreeg ik mooie complimenten over vanuit de omgeving en ik ben er zelf erg trots op dat ik tussen de namen van de voormalig winnaars sta. Het is ten slotte een onderscheiding door je vakgenoten en vanuit de beroepsvereniging.’

Nomineer nu

De Van Marumpenning wordt toegekend aan chemici die een bijzondere bijdrage leveren aan de communicatie naar een breed publiek over de ontwikkeling en betekenis van de chemie voor de maatschappij. Dat zijn bijvoorbeeld initiatieven op het gebied van onderwijs, voorlichting, onderzoek, innovatie of geschiedbeschouwing. Zowel jonge talenten als mensen met een lange staat van dienst, kunnen worden genomineerd. Sinds 2018 is de van Marumpenning een publieksprijs. Dat betekent dat u als KNCV-lid bepaalt wie de winnaar wordt. Tot 31 mei kunt u kandidaten nomineren via www.kncv.nl/marum. Daarna bepalen alle leden van de KNCV in twee stemrondes de winnaar van deze penning.

Frank Sekeris
KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

Logo NBV

De Nederlandse Biotechnologische Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!