Verenigingen

Welkome hulp bij verbeteren subsidieaanvragen

KNCV | maandag 23 januari 2017

De KNCV Academy biedt onderzoekers hulp aan bij het aanvragen van subsidie.

Elke onderzoeker besteedt een aanzienlijk deel van zijn tijd aan het bedenken en schrijven van nieuwe onderzoeksvoorstellen. Helaas biedt dit geen enkele garantie dat je de financiering daadwerkelijk krijgt. Sterker nog, de kans op afwijzing van het voorstel is vele malen groter dan de kans van slagen. Voor veel onderzoekers is het aanvragen van subsidie daarom ook niet het meest geliefde onderdeel van het werk, maar een noodzakelijk kwaad. De KNCV Academy biedt daarom hulp met een georganiseerde workshop.

Alles moet kloppen

Marco Bouwkamp en Claudia Nicolaije van Evers + Manders subsidieadviseurs leren je tijdens de workshop hoe je je onderzoeksvoorstellen kunt verbeteren. ‘Tijdens een academische carrière is het aanvragen van subsidie essentieel’, vertelt Bouwkamp, zelf ervaringsdeskundige en Veni-laureaat. ‘Zonder geld geen onderzoek.’ Bij het schrijven van een aanvraag moet alles kloppen en dat begint natuurlijk met een goed idee. Maar met een goed idee alleen ben je er nog niet. Bouwkamp: ‘Het gaat er om dat het goede idee stap voor stap uitgewerkt wordt. In de workshop zullen we uitgebreid bij dit traject stilstaan.’

Passend doel

Naast een inhoudelijk sterk voorstel, moet je onderzoek ook aansluiten bij de achterliggende doelstellingen van het subsidieprogramma. ‘De subsidieverstrekker wil met het programma namelijk iets bereiken. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om de bevordering van excellente wetenschap of om maatschappelijke problemen op te lossen. Subsidie is geen gratis geld’, aldus Bouwkamp. Het is dus zaak om te bedenken waarom je voor een bepaalde subsidie kiest. ‘Veel onderzoekers hebben vaak onvoldoende in het vizier bij wie ze hun aanvraag indienen.’

Reeks trainingen

De workshop ‘Hoe schrijf ik een succesvolle subsidieaanvraag voor mijn onderzoek’ is de eerste, in een reeks van zeven trainingen, die de KNCV Academy in het eerste halfjaar van 2017 geeft. De Academy ondersteunt chemici in alle fasen van hun carrière door het geven van workshops en trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling, loopbaanbegeleiding en praktische vaardigheden. De bijeenkomsten sluiten aan op de praktijk en worden verzorgd door experts met een achtergrond in de chemie. Dat gebeurt in een kleine, vertrouwde setting en met vakgenoten. 

De KNCV Academy organiseert op 26 januari de workshop ‘Hoe schrijf ik een succesvolle subsidieaanvraag voor mijn onderzoek?’. Kosten zijn 5 euro voor KNCV-leden en 15 euro voor niet-leden. Inschrijven kan via www.kncv.nl/academy. Let op, de voertaal is Engels.

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!