Verenigingen

Winnaar KNCV Gouden Medaille 2018 bekend

Carolien Terlien | vrijdag 21 september 2018

Jury Gouden Medaille 2018 kiest unaniem voor Pascal Jonkheijm.

De KNCV heeft de Gouden Medaille 2018 toegekend aan Pascal Jonkheijm, hoogleraar organische chemie aan de Universiteit Twente. Van de vijftien genomineerden voor de prijs koos de jury unaniem voor Jonkheijm. ‘Hij is een begenadigd chemisch onderzoeker die fundamenteel en toegepast onderzoek op het grensvlak van de chemie en de biologie moeiteloos combineert’, zegt Hermen Overkleeft, juryvoorzitter van de Gouden Medaille-commissie 2018. Jonkheijm krijgt deze hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent uitgereikt op 4 december tijdens chemieconferentie CHAINS in Veldhoven.

Prominente rol

De onderzoeker verbindt de vakgebieden supramoleculaire chemie en (cel)biologie. Daarbij gebruikt Jonkheijm een engineering-aanpak om moleculen en materialen te ontwerpen voor fundamenteel onderzoek en gebruik in de bionanotechnologie. ‘Dit is een uitermate boeiend, maar ook zeer complex gebied van onderzoek, waarbij het moeilijk is om daadwerkelijk voor de biologie tastbare en werkbare methodes te ontwerpen en ontwikkelen’, zegt Overkleeft. ‘En juist op dit terrein heeft Jonkheijm grote stappen gemaakt.’

Jonkheijm ontwikkelt een nieuw gebied van de moleculaire wetenschappen en zal zeker een prominente rol vertolken voor de chemie in Nederland en daarbuiten, verwacht de jury van de Gouden Medaille. Overkleeft: ‘Daarom beschouwen we hem als een boegbeeld voor de chemie.’

KNCV

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) vergroot de (vak)kennis van leden, bevordert de contacten tussen leden en behartigt hun belangen in hun werkveld en richting politiek en overheid. Werk, Onderwijs en Maatschappij zijn de speerpunten van het beleid. Ook maakt de KNCV zich hard voor de beeldvorming van de chemie buiten de vereniging.

NVBMB

Logo NBVME

De Nederlandse Vereniging voor Biochemici en Moleculair Biologen (NVBMB) is opgericht in 1927 en vertegenwoordigt de belangen van studenten en professionals in deze vakgebieden. De vereniging heeft tot doel het veld van biochemie en moleculaire biologie te stimuleren. 

NBV

NBV-logo_nieuw

De Nederlandse Biotechnologie Vereniging (NBV) is dé beroepsvereniging van professionals werkzaam in de toegepaste life sciences. De NBV wil professionele activiteiten en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening stimuleren. Daarnaast draagt de NBV bij aan een evenwichtige informatievoorziening over nut, belang en maatschappelijke betekenis van de biotechnologie.

 
Jong KNCV zoekt versterking!

Ben je lid van de KNCV en wil jij je professionele netwerk uitbreiden? Wil je samen met andere jonge chemici de KNCV vertegenwoordigen bij bedrijven en onderwijs­instellingen? Neem jij initiatief en bezit jij over organisatietalent? Dan is Jong KNCV op zoek naar jou! Mail je vragen of je sollicitatie naar ons!